Tradicionalna, sedma po redu međunarodna Pekijada, takmičenje u pripremi jela ispod peke (sača), u toku je u selu Oćevija kod Vareša.
Učestvuju 30 ekipa iz pet zemalja – dvije iz Srbije, jedna iz Slovenije, sedam iz Hrvatske, jedna iz Češke, dok su preostale iz Bosne i Hercegovine, a zadatak im je da pripreme što ukusnije jelo ispod sača od teletine, krompira i začina po želji.
Boško Andrić iz organizacionog odbora manifestacije kaže da je ovo lijepa i pozitivna priča te naglašava posebno druženje u prijateljskoj atmosferi među članovima ekipa učesnica.
Pekijada je i prilika za prezentaciju proizvoda najstarije aktivne kovačnice u Evropi, gdje uz snagu vatre i vode, majstori prave od željeza i posuđe u kojem se priprema hrana na tradicionalan način.
Zahvaljujući manifestaciji, jedna od tri kovačnice u Očeviji dobila je potrebne „papire“ za izvoz proizvoda u Evropsku uniju, što je konkretan pozitivni rezultat, rekao je također Andrić.
Posjetitelji imaju priliku i za degustaciju nadaleko poznatih sireva iz Vareša, zastupljenih na mnogim trpezama Bosne i Hercegovine i šire.
Mjesna zajednica Oćevija je organizator Pekijade uz pokroviteljstvo i podršku Općine Vareš, prenosi FENA.