Zaštita zdravlja i potrošača

Međunarodni je dan sigurnosti hrane: Beč predvodi u kontroli kvaliteta

Ujedinjene nacije proglasile su 7. juni Međunarodnim danom sigurnosti hrane, sa ciljem podizanja svijesti o značaju sigurne hrane za zaštitu zdravlja i zaštitu potrošača. Prema globalnim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 10 posto svjetske populacije godišnje oboli zbog konzumiranja pokvarene ili neispravne hrane, a 420.000 ljudi umre od toga.

Bečka tržišna inspekcija svakodnevno je angažovana na sigurnosti hrane te godišnje obavi oko 26.000 kontrola i nenajavljenih inspekcija. Rezultati prošlogodišnjih 26.111 provedenih inspekcija su evidentni: samo 0,7 posto uzoraka hrane ocijenjeno je kao štetno po zdravlje.

Grad Beč ima najviše uposlenih inspektora od svih austrijskih pokrajina. Inspektori bečke inspekcije su zaduženi za provjeravanje sigurnosti hrane u raznim objektima, od lokalnih kafana, supermarketa, proizvodnih pogona, velikih kuhinja, staračkih domova, bolnica pa sve do bečkih tržnica. Kada zaštita zdravlja i zaštita od obmane nisu osigurani, prodaja pokvarene robe se zaustavlja, a odgovorni objekti moraju putem medija upozoriti i informisati potrošače, uz odgovarajuće kazne.

Iako Bosna i Hercegovina ima uspostavljen sistem kontrole hrane, postoji potreba za većim brojem inspekcija i strožijim nadzorom kako bi se postigli bolji sigurnosni standardi i rezultati koji su u skladu propisima Evropske unije, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.