Magazin

Mekane kao duša: Recept za japanske palačinke s čokoladom koje se tope u ustima

Iako su pravi bum doživjele tek posljednjih nekoliko godina te su ih dodatno popularizirale društvene mreže, japanske palačinke možemo opisati kao oblačiće koji se na zagrijanoj tavi pretvaraju u mekan, prozračan i sočan desert jedinstvene teksture i okusa. Čak ni američka verzija ovog popularnog deserta ne može se mjeriti s japanskom verzijom, mlađom sestrom ovog popularnog jela.

Cijeli je Tokio prepun šarenih i slatkih lokala u kojima možete kušati souffle ili fluffy pancakes te uživo doživjeti svaki korak u pripremi. Japanci, koji ih vješto peku, nemaju nikakav problem s time da su sve oči uprte u njih i da gosti pomno prate svaki njihov korak.

Priprema japanske verzije ovog deserta, iako je jednostavna, ipak zahtijeva malo veću spretnost. Bez obzira na to, postupak ipak nije toliko kompliciran i bila bi prava šteta ne okušati se u stvaranju ovog čudesa koje baš nito neće odbiti.

Inspirirani Lidlovim Fin Carre asrotimanom, odlučili smo napraviti japanske palačinke i poslužiti ih prelivene rastopljenom čokoladom koju možete i nasjeckati kako biste čokoladnim kapljicama dodatno obogatili svoj slasni desert. Po želji dodajte i omiljeno bobičasto voće ili pak orašaste plodove.

Sastojci za japanske palačinke:

  • 160 g brašna
  • 3 jaja
  • kašika ulja
  • 3 kašike šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • kašičice praška za pecivo
  • 180 ml mlijeka
  • pola kašičice ekstrakta vanilije
  • pola kašičice ruma
  • Fin Carre čokolada po želji

Priprema:

Priprema japanske verzije ovog deserta ipak zahtijeva malo veću spretnost
  1. Za pripremu japanskih palačinki trebat će vam dvije duboke posude podjednake veličine. Za početak odvojite bjelanca i žumanca.
  2. Bjelanca mikserom ili pjenjačom dobro umutite u čvrsti snijeg.
  3. U drugu posudu sa žumancima dodajte prosijano brašno, šećer, so, ulje, prašak za pecivo, mlijeko te ekstrakt vanilije i rum pa sve zajedno izmiksajte.
  4. Čvrsti snijeg od bjelanaca polako dodajte u smjesu sa žumancima, trećinu po trećinu te lagano miješanjem sjedinite smjese.
  5. Tavu lagano premažite uljem. Nakon što se zagrijala, stavite u nju okrugli limeni kalup i napunite ga smjesom za palačinke do ¾ visine. Poklopite tavu i pecite palačinku na laganoj vatri dok se na vrhu ne pojave mjehurići. Preokrenite kalup i drugu stranu palačinke pecite još otprilike 2 do 3 minute.
  6. Pripremite tanjir na koji ćete odložiti pečenu palačinku, a postupak pečenja ponovite dok se ne potroši sva smjesa iz posude.
  7. Rastopite Fin Carre čokoladu i prelijte ju preko palačinki, ostatak čokolade usitnite nožem i ukrasite palačinke čokoladnim kapljicama. Po želji dodajte bobičasto voće, kao i orašaste plodove, pa uživajte u slasnom desertu.