Izvlačenje paketa smrznutog mesa iz zamrzivača i ostavljanje na sobnoj temperaturi možda baš i nije dobra ideja. Ispada da bi ova metoda mogla biti nehigijenskija nego što mislite.Već znate da sirovo meso zahtijeva pažljivo rukovanje kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom i rast bakterija. No dok perete ruke i pažljivo kuhate svoju piletinu, govedinu i druge vrste mesa, jednako je važno kako odmrzavate smrznuto meso. Saznajte dovodite li sebe i svoju hranu u opasnost i naučite kako sigurno odmrznuti svoje meso, piše Clean Eating.
Bakterije se razvijaju brže nego što mislite: Iako bi ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi moglo zvučati kao brži pristup, prilično je problematično. Naravno, ne radite ništa svojoj smrznutoj hrani. Ali problem je što meso postaje osjetljivije i podložnije bakterijama kada dosegne sobnu temperaturu. Kao što USDA objašnjava, smrznuto sirovo meso sigurno je neograničeno vrijeme kada je potpuno smrznuto. Bakterije ne mogu rasti ili se razmnožavati nakon što je meso zamrznuto i pohranjeno na temperaturama nižim od 4 stepena.
Međutim, ostavljanje mesa na pultu ili u sudoperu cijeli dan dok se odmrzava znači da dopuštate mesu da dosegne temperaturu višu od 4 stepena. A kada meso dosegne 5 stepeniili više, ulazi u zonu opasnosti od bakterija. Sve bakterije koje su bile prisutne u vašem sirovom mesu prije nego što je zamrznuto mogu se početi razmnožavati na višoj temperaturi vaše kuhinje. Što je meso toplije, bakterije će se brže razmnožavati.
Osim toga, kako se meso otapa, neće se ravnomjerno otopiti. Prvo će se otopiti vanjski dio, ostavljajući središte još zamrznuto. To znači da će vanjski sloj vašeg sirovog mesa većinu vremena provesti u opasnoj zoni, brzo skupljajući potencijalno opasne bakterije dok se unutrašnjost odmrzava. Kao rezultat toga, USDA preporučuje da se kvarljiva hrana – uključujući sirovo meso – nikada ne ostavlja na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Dakle, držanje mesa u različitim fazama procesa odmrzavanja cijeli dan može vam ostaviti večeru prožetu bakterijama.