Microsoft, otkazi, IT kompanije
IT

Microsoft će otpustiti 10.000 radnika. Platit će 1,2 milijarde dolara otpremnina!

Microsoft će otpustiti 10.000 radnika u posljednjoj rundi otpuštanja zaposlenih, prenosi BBC.

To će uticati na do 5 posto globalne radne snage. A šokantan je podatak da će ih to koštati će ih 1,2 milijarde dolara otpremnina i troškova reorganizacije.

Izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, rekao je da, iako je potrošnja kupaca porasla tokom Covida, odlučili su “biti oprezni”.

Rekao je da će firma nastaviti da zapošljava u ključnim oblastima.

Stotine tehnoloških firmi, uključujući neka od najvećih imena sektora poput Amazona i vlasnika Instagrama Meta, krenule su u otpuštanja posljednjih sedmica.

Kao i druge tehnološke kompanije, Microsoftovo poslovanje je procvjetalo tokom pandemije, podstaknuto povećanjem rada na daljinu i drugim aktivnostima na mreži.

Njena radna snaga porasla je za otprilike 40.000 između juna 2021. i juna 2022. godine, kada je prijavila da ima oko 221.000 stalno zaposlenih. To je uključivalo 99.000 izvan SAD.

Kako je poslovanje usporilo prošle godine, Microsoft je krenuo u niz otpuštanja radnih mjesta.

Krajem prošle godine Meta, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, objavila je da će dati 11.000 otkaza. Tada je vlasnik kompanije Mark Zuckerberg poslao pismo uposlenicima u kojem je naveo razloge.

“Danas sam tu da s vama podijelim informacije o najtežim promjenama koje smo uveli u historiji Mete. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13 posto i otpustiti više od 11.000 naših talentiranih uposlenika”, objavio je Zuckerberg u pismu radnicima Mete.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare