Region

Milanović šokirao: Oteli smo Kosovo od Srbije. To nije aneksija, nego otimanje

Zoran Milanović, Kosovo, Srbija, Ukrajina, Hrvatska,

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je kazao da je Kosovo oteto od Srbije.

On je održao press-konferenciju u Petrinji i tu je govorio o ratu u Ukrajini. Ali i o Srbiji i Kosovu.

"Neki u Evropskom parlamentu govore o ‘kidanju Rusije’ – to je mahnito. Mi i Srbi se nismo toliko mrzili. To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, makni se jer ono prijeđe na tebe. Ja sam se mentalno pripremio na to da ćemo biti dovedeni u status klauna. Takvima nas je učinio HDZ, no ne dam da postanemo cirkuske pudlice. A to pokušavaju neki napraviti od nas", govori.

"Ja sam protiv da se tamo šalje bilo kakvo ubojito sredstvo. To produžuje rat. Koji je cilj? Raspad Rusije, promjena vlasti? Govori se i o kidanju Rusije. Ovo je manično. Mi i Srbi smo se manje mrzili. Kod nas je bio puno strašniji rat nego u Ukrajini. Protiv toga sam da se šalju ubojita sredstva", rekao je.

"Koji je cilj ovog rata? Rat protiv nuklearne sile koja ratuje u drugoj zemlji? Jel postoji konvencionalan način da se pobijedi takva zemlja?" upitao je. "Ko plaća cijenu? Evropa. Amerika plaća najmanje", kaže.

"Rusi? Njima je ovo kao Meksiko, ili kao Kanada. Ovo je stvarno i opasno. Nisam ja Rusima dao Agrokor, nego Plenković. Ja sam davao državljanstvo Putinovim neprijateljima", rekao je spominjući Kasparova.

"Od 2014. do 2022. mi gledamo kako neko provocira Rusiju s namjerom da ovaj rat izbije. Izbio je. Prošlo je godinu dana, mi tek sad razgovaramo o tenkovima. Nijedan američki tenk neće otići u godinu dana u Ukrajinu. Sve njemačke tenkove ćemo tamo poslati", rekao je.

Kazao je da njemačke tenkove "čeka ista sudbina" kao ranije.

"Poljska zastupnica govori da Rusiju treba raskomadati, a Rusija nije napala Poljsku ni neće, preslaba je", rekao je.

Onda je Milanović spomenuo Kosovo. Po njemu, ono je oteto od Srbije.

Oteli smo Kosovo od Srbije

"Ovo nije pitanje morala, gdje su ljudi do jučer bili razigrani pacifisti u haljinicama i sad bi rastrgali ljude. Ovo je duboko nemoralno što radimo kao kolektivni Zapad. Njemački tenkovi će još homogenizirati Ruse. I Kinu. Moj je zadatak samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Bilo kakvo sudjelovanje u tome je smrtno opasno. Mislite da sam ja ruski čovjek? Jesam ja isporučio Rusima Agrokor?" upitao je.

Dalje je nastavio govoriti o regionu.

"Kojeg vraga Turci rade u BiH? Od Hrvatske pudlice rade Borell, Mogherini i neki mediji", rekao je o mirovnoj misiji u BiH, u kojoj je odbijeno hrvatsko učešće.

"Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto, da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta", rekao je Milanović.