Politika

Milanović: Ukrajina je važna, ali ne smijemo zaboraviti izbore u BiH. Koga će Beograd napasti? Dodik? Čime? Pištoljima na vodu?

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je govorio o stanju u Ukranini, Rusiji, NATO i naravno o BiH.

Odmah na početku je kazao da sankcije ne mogu zaustaviti Rusiju.

"Nažalost, ne djeluju", rekao je Milanović.

Ponovio je da Ukrajinu ne treba puštati u NATO.

"Ukrajinu ne treba pustiti u NATO. Baltičke države su nešto drugo. Ne vidim da su sad ugrožene. Ako budu, tu smo. Ja sam rekao gdje je granica NATO-a. To ne opravdava rusku agresiju, to je agresija", rekao je Milanović.

Potom je komentirao politiku EU.

"Politika EU prema zemljama zapadnog Balkana, Gruziji se ne treba davati perspektivu ulaska u EU, Zapad je više puta obećavao i zavlačio Tiranu, Podgoricu… To su deluzije, poluistine, a te zemlje ili nisu otvorile niti jedno poglavlje ili su nekoliko. Ako ćemo lagati te zemlje, onda je bolje da nikom ništa ne obećajemo", rekao je.

"A Gruziju u to uplitati je avanturistički. To je kavkaska država, treba imati dobar status, ali i dobre odnose s Rusijom ma ko tamo bio na vlasti. To je avanturistička politika koja ne donosi ništa dobro. Kriteriji moraju biti strogi. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo za odabrane, ne otvorena vrata", rekao je.

"Sa Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo", rekao je.

Onda je govorio o Srbiji i BiH.

"Srpsko vodstvo ne zna što bi reklo, oni su kao na žeravici", kazao je.

"Beograd igra igru, čekaju kad će Rusi ući u Kijev. Beograd je slab, šta će oni napast? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu?" rekao je Milanović.

"Dodik? S čime, uz čiju potporu? Pa ruski avioni ne mogu preletjeti NATO članice", rekao je.

"Oni su se sčučurili i gledaju što se događa. Možda je vrijeme da se Beograd odluči hoće li u EU. Ako Vučić prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova. Oni su sami došli u neugodan, začarani krug", rekao je.

"Ovo je sad tema dana, ne želim da zaboravimo ono što se događa u BiH, izborne zakone, opstrukciju izborne reforme…", rekao je predsjednik.

"Suosjećam s Ukrajinom, ali ove druge stvari su naši vitalni interesi. I tu očekujem solidarnost", kazao je.

"Ne želim da se taj fokus izgubi, a vremena nema", kazao je na kraju.

"To je za Hrvatsku jako važna tema, ali danas je Ukrajina najvažnija", dodao je.