Politika

Milanoviću malo što se svađa s bh. političarima. Sad se obrušio i na ambasadore PIC-a

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je stao na stranu svog najnovijeg političkog pajdaša Milorada Dodika ali i drugih destruktivnih politika poput one HDZ-a BiH.

Naime, Vijeće za implementaciju (PIC) danas je objavilo svoj komunike nakon dvodnevne sjednice u kojem su poslale jasno upozorenje Dodiku i destruktivnim politikama u RS.

Pored toga, pojedini mediji blisku Draganu Čoviću i HDZ BiH problematizirali su to što se u komunikeo kao ne spominju konstitutivni narodi.

Tako je HMS napisao da u komunikeu piše da je BiH država dva entiteta, ali nije dodati i ‘tri konstitutivna naroda’, što je posebno zasmetalo HDZ-ovcima.

Upravo je HMS pitao Milanovića za komentar o današnjem komunikeu. Sudeći po reakciji iz Ureda predsjendika Hrvatske, Milanović je odlučio da se posvađa sa cijelim svijetom, jer su skoro ambasadori velikog broja zemalja u PIC-u.

“Dobro je da se ‘politički direktori’ koji sjede u tom Upravnom odboru zalažu za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH, ali nije ni dobro niti prihvatljivo što u svom zalaganju opet, očekivano, zaboravljaju i prešućuju kako u BiH postoje tri konstitutivna naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati”, naglašava Ured predsjednika Hrvatske.

Poštivanje Općeg okvirnog sporazuma, za mir znači i poštivanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, uključujući njihovo pravo na legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti, ističe se pisanoj izjavi Ureda predsjednika Hrvatske za HMS.

“Dakle, poruka je političkim direktorima: BiH jest jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta, ali i od tri konstitutivna naroda. Hrvati su bili, jesu i bit će konstitutivni narod u BiH ma što pisalo u njihovim izvještajima”, ističe Ured predsjednika Hrvatske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare