Politika

Milorad Dodik: Ako ne ide Vučić, vjerovatno ne idemo ni mi!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.

Sastanak će biti održan u utorak, 6. decembra u albanskoj Tirani.

Milorad Dodik: Ko će ići u Tiranu?

Dodik je rekao da je stav predsjednika Srbije o odlasku na samit u Tirani veoma jasan. No, kaže da “treba imati u vidu i realne okolnosti.

Dakle činjenicu da je to samit EU i Zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona”.

“Vjerovatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbijedi prisustvo predsjednika Vučića. Ali, ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, “onda i prisustvo RS u Tirani biti upitno”.

“Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo. Ako jedan član ne može, onda ide drugi. I to može da predstavlja problem. Ali, sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da je Vučić u ocjeni odnosa međunarodne zajednice prema Prištini veoma jasno markirao sve bitne tačke “nepravednog odnosa i same EU”.

“Tako da ćemo sutra nakon njegovog razgovora sa važnim ljudima ponovo razgovarati i uskladiti naš stav”, istakao je Dodik.

On je rekao da je RS zainteresovana da sa Srbijom gradi sve zajedničke međunarodne stavove koji se tiču RS i Srbije.

Dodik je rekao da je i danas telefonom razgovarao sa predsjednikom Srbije. Kaže da često razmjenjuju mišljenja i pokušavaju da dođu do zajedničkih stavova.

Usaglašeni stavovi

On je naglasio da RS i Srbija imaju usaglašene stavove o mnogim pitanjima. Veoma je važno, kaže, da se preduzimaju zajedničke aktivnosti i mjere.

“Vidljivo je i jasno iz prethodnog istupa predsjednika Vučića da postoje mnogi problemi, nerazumijevanja. Što dalje idemo sve je više “upakivanje” Srbije i RS u taj njihov kliše u kome smo mi odgovorni.

Svaki put od nas očekuju da isporučimo njihova očekivanja koja po pravilu idu na štetu i RS i Srbije ne uvažavajući nijedan stav koji mi iznosimo” rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare