mnogo kontroverzi

Ministar Rimac u Stručni savjet Agencije za lijekove postavlja svoje savjetnike?

Početkom maja je Federalno ministarstvo zdravstva povuklo iz procedure prijedlog kandidata za članove vijeća.

Nakon što mjesecima traje blokada imenovanja Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALMS) Bosne i Hercegovine, a što se direktno odražava, ne samo na rad ove agencije, nego i na zdravlje građana u BiH, kako saznaje Raport, Federalno ministarstvo zdravstva na čelu s Nediljkom Rimcem, kadrom HDZ 1990  dostavilo je tri imena za članove ovog savjeta.

Prema saznanjima Raporta ministar Rimac je na listu stavio dvojicu svojih savjetnika od kojih je jedan Zoran Šantić, a na listi je navodno i Nedim Hrelja, bivši direktor JU Apoteke Sarajevo.

Vlasnik privatne firme

Naši izvori tvrde da je Hrelja trenutno vlasnik privatne firme koja se bavi poslovima vezanim za lijekove i medicinska sredstva ,pa se u startu ovog imenovanja postavlja pitanje je li on u sukobu interesa.

Uputili smo upit ministru Rimcu u vezi s ovim imenovanjima. Njegov odgovor ćemo, ukoliko ga dobijemo, naknadno objaviti.

Podsjećamo, Rimac je u martu ove godine prvobitno Ministarstvu civilnih poslova uputio prijedlog da se iz FBiH u Savjet imenuju ljekari Refet Gojak i Antonio Markotić, te pravnica Snježana Bodnaruk.

Međutim, početkom maja je Federalno ministarstvo zdravstva povuklo iz procedure prijedlog kandidata za članove Stručnog vijeća.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, u čijoj je nadležnosti rad ALMS-a, proteklih mjeseci slalo je pet urgencija Federalnom ministarstvu zdravlja da dostave imena kandidata, a ministar Rimac je sada i dostavio imena , no naši izvori tvrde da su imena kandidata za članove Savjeta sporna.

Kontrolno tijelo

Inače, Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva je stručno, regulatorno, savjetodavno i kontrolno tijelo kojeg čine po tri predstavnika iz entitetskih ministarstava zdravstva i jedan predstavnik iz Brčko distrikta.

Podsjećamo da je Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, između ostalog nadležno za utvrđivanje prijedloga politike lijekova i medicinskih sredstava u cijeloj BiH, kao i za davanje mišljenja na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije, kao i finansijski godišnji plan.

Obavlja i nadzor nad cjelokupnim radom i poslovanjem Agencije, a učestvuje i u izmjenama zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava.