bankrot je blizu

Ministarstvo finansija BiH objavilo uznemirujuće podatke o zaduženosti RS: Dodikov režim srlja u katastrofu

Ministarstvo finansija BiH objavilo je izvještaje za prvi kvartal ove godine, a ono što se iz njih može iščitati krajnje je uznemirujuće za entitet RS. Treba podsjetiti da je ministar finansija Srđan Amidžić, kadar SNSD-a.

Radi se o izvještajima o vanjskom dugu, ali i o izvještajima o zaduženju po prodaji entitetskih obveznica.

U izvještaju o vanjskom dugu za prvi kvarta 2024. godine tako se može iščitati da vanjskih dug RS iznosi 856 miliona, dok je dug FBiH 44 miliona KM.

No, zanimljiviji je podatak da se jedinice lokalne samouprave u RS, dakle opštine, nisu zaduživale. Ipak, to što u izvještaju piše nula, ne znači da se one nisu pokušale zadužiti. Prema informacijama koje smo dobili, svi pokušaji da se zaduže odbijeni su jer strani kreditori ne žele ulagati novac u entitet RS zbog politike Milorada Dodika.

Još su strašnije informacije pregledu stanja duga po osnovu emitovanja obveznica.

Tako se navodi da se RS od 2016. godine do kraja prvog kvartala 2024. godine zadužila za čak 1,669 milijardi KM. U prvom kvartalu ove godine za čak 80 miliona KM i to po kamatnoj stopi od 6 posto. Zanimljiv je i podatak da je RS u prvom kvartalu ove godine vratila 76 miliona duga po obveznicama.

Razmjere ovog zaduživanja tek su vidljive kada se podaci uporede za Federacijom BiH. Ovaj entitet se po obveznicama zadužio za 850 miliona KM.

U ovo kvartalu zadužio se za 30 milion KM i to po nižoj kamati od RS - ona iznosi 4,3 posto.