Vijesti

Ministrica obrazovanja KS o vršnjačkom nasilju: Doći će vrijeme kada će stari sistem podučavanja postati prevaziđen

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS, Naida Hota-Muminović govorila je jučer u emisiji za TVSA o vršnjačkom naselju te o prevenciji ove pojave.

“Ja se nadam da će se poduzeti sve zakonom propisane mjere. Mi, što se tiče školstva, radimo na prevenciji. Promijenjen je i pravilnik, urađeni su dodatni parametri koji se tiču vršnjačkog nasilja na internetu. Radimo na tome da budemo u toku sa trendovima. Naše stručne službe su podučene. Zatim oni to prenose nastavnicima” kazala je ministrica o slučaju vršnjačkog nasilja koji se desio u ski školi na Bjelašnici.

Hota-Muminović također navodi:

“Škola ne može preuzeti odgovornost za sve. Postoji posebna interesorna grupa koja posmatra sve ovo, van škole. Mislim da trebamo imati ozbiljan pristup, da se reaguje na vrijeme. Svoje djelovanje moramo proširiti i na virtualni svijet. I kada se utvrdi da postoji indicija za vršnjačko nasilje. Sve se to mora prijaviti stučnim službama. Ako budemo društvo koje ne ulazi u uzroke, onda ćemo se vrtiti u krug. Vlada KS dala je saglasnost za angažman psihologa u školama. To je jedan veliki iskorak.”

Potom je ministrica obrazovanja KS dodala:

“Učitelji su implementatori kurikularna reforme, tu su i službe za podršku. Ovo je prilika, doći će vrijeme kada će stari sistem podučavanja postati prevaziđen. Zato sada trebaju nastavnici biti na nivou zadatka, kako bismo bili spremni za nekoliko godina uz napredak tehnologije” navodi ministrica o implementaciji nove reforme u obrazovanju za TVSA.

O nastavku realizacije škole u prirodi za četvrte razrede osnovnih škola, ministrica Hota-Muminović navodi kako je sporno bilo to što odabrana destinacija. Tačnije objekat nije imao građevinsku dozvolu te samim tim nije bilo u redu voditi učenike tu. Navela je kako će se ovo nastaviti i da će se pronaći alternativa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare