Politika

Miomirka Melank za Raport: Iza udara na mene ne stoji SDA. Nekome je zasmetala moja pozicija na listi Naše stranke

U žiži bh. javnosti posljednjih dana našla se zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Miomirka Melank. Problem je njen navodni komentar u kojem kaže da je nervira ezan sa džamija. Melank je demantirala da se radi o njenom komentaru, ali udar na nju još uvijek traje.

Šta je pozadina priče?

Zastupnica Melank za Raport je govorila o ovom slučaju.

“Moram odmah na početku da kažem da mislim da je ovo samo dio političke kampanje. Trenutno smo u procesu formiranja listi, kako federalnih, tako državnih i kantonalnih. Ja ću biti na kantonalnoj listi i očigledno je nekome moja pozicija na toj listi zasmetala. Otprilike znam o kome se radi, ali ne želim na ovaj način da govorim o tome”, kazala je Melank.

Objasnila je kako je došlo do spornog komentara. Također, komentirala je i reakcije, posebno Islamske zajednice BiH koja ju je žestoko kritizirala.

“Ispričat ću vam o čemu je zapravo riječ. Bila sam generalna sekretarka Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti i dizajnera sedam godina. Kada sam došla na tu poziciju, Udruženje nije imalo ni funkcionalni kompjuter, pa sam donijela svoj. Potom, sam napravila uslužnu email adresu na gmailu, a istovremeno sam imala svoju privatnu yahoo email adresu. Kako ne bi zagubila dokumente često sam slala sa jednog emaila na drugi i tu bi mi ostalo pohranjeno. Nisam brisala emailove na toj gmail adresi jer smo imali dovoljno prostora. Jedne prilike odlučila sam da obrišem pojedine dokumente sa yahoo emaila i onda sam slala na ovaj poslovni. Tu sam poslala pojedine zabiljške, dokumente, čak i neke privatne zabilješke. U tim zabilješkama je bila i ova sporna. Taj email sam kasnije dala svojim nasljednicima, koji su nastavili koristiti tu email adresu”, kazala je Melank.

Međutim, kako kaže nije mogla ni pretpostaviti da postoje oni koji će kopati po njenim ličnim dokumentima i zabilješkama, a potom to sve poslati medijima.

“Mislila da i kada naiđu na njih da će ih baciti jer su nepotrebni. Međutim, ispostavilo se da to neko nije uradio. Bilo je tu dosta mojih istraživanja po mrežama. Generalno, kada bi se pojavio neki komentar koji je meni neobičan, kao što je bio ovaj, ja bih to sačuvala. Komentar sam pronašla nakom što sam odgledala performans Marka Brecelj koji je izveo u Kopru. On je bio muzičar -umjetnik, ali istovremeno je bio i politički aktivan. Naime, bio je odbornik u Kopru. Stanovao je blizini crkve. Naime, dešavao se neki vjerski praznik i zvona crkve su zvonila cijeli dan. On je sutradan otišao i zamotao platnom zvona kako bi prestala zvoniti. Naravno da su odmah to skinuli, ali on je time htio pokazati da mu nešto ne odgovara. Nakon tog performansa pročitala sam jedan od komentara na nekom blogu ili formu, iskopirala sam i poslala ga na email”, pojasnila nam je.

Otkriva i da je zbog tog ‘komentara’ imala problema i u Udruženju, te je zbog svega bila na Sudu časti.

“Poslala sam sebi taj komentar na email samo u svrhu istraživanja, razmatranja… Naravno, kasnije sam zaboravila da to postoji. Kada sam postala zastupnica u Parlamentu, u Udruženju su tražeći nešto nabasali na to. Bila sam optužena pred Sudom časti Udruženja i to da širim nacionalnu mržnju tim emailom. Sud časti me je oslobodio optužbi jer je imao u vidu da to nisam nikom poslala osim samoj sebi. Shvatili su da se ne radi o širenju nacionalne mrženje. Moram da kažem da to nije moj stav nego zabilješka koja je kopirana. Sada je neko iz Udruženja uradio printscreen tog emaila i poslao medijima.

Mediji su to prenijeli kao da se radi o mom stavu, a ja sam odmah poslala odgovor da nije riječ o tome. Priča je malo široka dok se ispriča i teško se razumijeva, a današanja javnost čita prvih nekoliko redova. To je otišlo dalje kao da se radi da ja imam nešto protiv ezana”, kazala je Melank.

Oštre reakcije: Traže i smjenu

No, reakcije su bile žestoke. Među prvima je reagirala i kolegica Melank – zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Kenela Zuko. Ona je u ime Kluba te stranke zatražila podnošenje ostavke ili smjenu zastupnice Melank sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Kao razlog tog zahtjeva koji je dostavljen i Etičkoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navode se “šovinistički, islamofobni i ksenofobni stavovi Melank o tradicionalnom muslimanskom pozivu na molitvu, a koji su se pojavili u medijima”.

Melank kaže da se radi o prljavoj političkoj kampanji.

“Nisam to ni znala, prvi put od vas čujem. Mada, mislim da je to posljedica ove hajke jučerašnje. Moj odgovor o porijeklu tog emaila niko nije ni čitao. Svi su zakačili na prvu stvar da sam ja to rekla. Ukoliko je došlo do takvog zahtjeva pokušat ću kolegici Zuko objasniti o čemu se zapravo radi. Ovdje se radi o jednoj zloupotrebi. To nije moja misao niti nešto što ja osjećam i vidim. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija”, kazala je te dodala:

“Mislim da nije u ovo sve upetljana SDA. Jeste jedna stranka, ali nije nacionalistička. To jeste intonirano i poslato na portal koji je blizak SDA, ali mislim da nisu oni ovog puta umiješani. Ako jesu onda je put koji se meni čini čudnim, pošto znam pozadinu. Opet kažem, mislim da nije SDA”, kazala nam je Melank.

Na kraju razgovora osvrnula se i na oštru reakciju Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Melank nam je kazala da joj je jako žao što je došlo do toga da Islamska zajednica osudi nešto, a da ne razmotri i njen odgovor.

“Nažalost, vidjela sam saopćenje Islamske zajednice. Na isti način vjerovatno kao i Kemela oni su ispratili šta je rečeno u prvom emailu, dalje ne. Kada jednom bacite laž, demantij koji poslije dođe treba tri puta više snage kako bi se haos popravio. Žao mi je što je došlo do toga da Islamska zajednica osudi nešto što nema veze sa mnom, zaista nemam teške stavove o bilo čemu što ima veze sa religijom jer ja nisam religiozna. Iz tog razloga se ja u to onda ne petljam niti osuđujem. Uglavnom se trudim da te temaju nema veze sa mnom. Pokušavam da razmišljam i nađem opravdanje za takav stav. Međutim, radi se o tome da to nisu moje riječi, ja ne mislim tako. Živim u Sarajevu toliko godine i meni je to potpuno prirodan zvuk, kao bilo koji drugi gradski zvuk”, kazala je na kraju razgovora za Raport Melank.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Bumerang se vratio vlasniku: Forto se treba izviniti muslimanima, Miomirki i političkim protivnicima - Vitez.ba
9 dana

[…] – Iza udara na mene ne stoji SDA. Nekome je zasmetala moja pozicija na listi Naše stranke – otvoreno je rekla Melank za sarajevski portal Raport. […]