Zima ima miris cimeta - a zna se da se taj začin najbolje slaže sa jabukama i orasima. Ovi sastojci su idealni za kolač koji će vam zagrijati hladne dane.
Andrea Cukrov, autorka bloga Cukar, ima savršen recept za kocke sa jabukom, cimetom i pekan orasima.
Sastojci
160 g maslaca
140 g pirea/maslaca od jabuka – ovde možete pronaći recept za ovaj sastojak.
300 g smeđeg šećera
dva velika jaja
jedan štapić vanile, izmrvljen
280 g brašna
jedna kašikica praška za pecivo
dve kašikice cimeta
četvrtina kašikice muškatnog oraščića
prstohvat soli
dvije jabuke, crvene
50 g pekan oraha
Za glazuru:
tri kašike maslaca
dvije kašike javorovog sirupa
150 g šećera u prahu
polovina kašikice cimeta
prstohvat soli
Priprema
Maslac stavite u šerpu debljeg dna pa ga rastopi nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga pomerite s vatre.
Dodajte pire od jabuka i 250 g smeđeg šećera, dobro promiješajte i ostavite pet minuta da se ohladi. Zatim umiješajte jaja, vanilu, brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli.
Sve promiješajte tako da se sastojci prožmu, ali nemote da pretjerate s miješanjem. Smjesu rasporedite u dublji lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Jabuke operite, skinite koru po želji i zatim ih isjeckajte na kockice. Orahe grubo nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte kockice jabuka i orahe s preostalim šećerom i cimetom.
Rasporedite ovako pripremljene jabuke na smjesu za kolač. Pecite sve u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, 25-30 minuta. Pečeni kolač ostavite da se malo ohladi, a za to vrijeme pripremite glazuru.
Maslac stavite u šerpu debljeg dna pa ga rastopite nad laganom vatrom. Pustite ga da se lagano kuha dok ne postane zlatno-smeđe boje i orašastog mirisa pa ga pomjerite s vatre. Onda mu dodajte javorov sirup, šećer u prahu, cimet i so. Ovom glazurom prošarajte pečeni kolač.