tradicionalna kuhinja

Mirisno savršenstvo: Recept za najbolju lisnatu pogaču koju ste ikad jeli

Ništa ne može nadmašiti tradicionalnu domaću hranu, ti okusi i mirisi uvijek bude najljepše osjećaje i često nas vraćaju u djetinjstvo. Tradiciju je lijepo održavati, pa tako i tradicionalnu kuhinju u koju, na našim prostorima, svakako spadaju i mirisne pogače koje se rade od najjednostavnijih sastojaka.

Najfinije su pogače one najjednostavnije.

Sastojci

  • 300 ml mlijeka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašik asoli
  • 1 kašika šećera
  • 2 jaja + 1 bjelance (žumance za premazivanje)
  • 3 kašike ulja
  • ½ praška za pecivo
  • 1 čaša jogurta
  • 850 g brašna
  • 200 g margarina

Priprema

U mlako mlijeko dodajte kvasac, šećer, so, ulje, jaja, čašu jogurta i prašak za pecivo te zamijesite tijesto. Ostavite da se tijesto udvostruči, oko sat vremena.

Podijelite tijesto u dvije loptice, jednu težine 900 grama, a drugu 700 grama. Lopticu od 900 grama rastanjite u obliku pravougaonika, premažite omekšanim margarinom i uvijte u roladu. Makazama ili oštrim nožem sijecite pužiće debljine 2 cm.

Pužiće redajte u krug unutar protvana tako da preklapate svaki pužić napola. Drugi dio tijesta isto rastanjite u pravougaoni oblik i premažite ostatkom rastopljenog margarina.

Gornju polovinu tijesta izrežite kotačićem za rezanje tijesta na rebrasto. Uvijte u roladu i ubacite u središnji dio pogače.

Premažite žumancetom i pospite susamom te pustite da odstoji 30 minuta. Pogaču pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.