imaju poseban premaz

Mit ili istina: Da li je bijeli papir za pečenje nezdraviji od smeđeg?

Baš u vrijeme novogodišnjih praznika, kada se kolačići peku posvuda, društvenim mrežama kruži novi mit: priča se da je bijeli papir za pečenje nezdraviji od smeđeg jer je navodno izbijeljen hlorom. Ali da li je to zaista istina? Pogledajmo stvar izbliza.

Bilo smeđi ili bijeli, obje vrste papira za pečenje imaju poseban premaz da se ništa ne lijepi i otporni su na toplinu. Ovaj tanki silikonski sloj je često kritiziran, ali se smatra bezopasnim ako se pravilno koristi (tj. sve dok se pridržavate podataka o temperaturi na pakovanju, obično 220°).

Hemičar Puis Kölbener je to potvrdio i švicarskoj televiziji SRF:

„Ne znam ni za jednu trenutnu studiju koja bi dokazala zdravstvene rizike koje nosi papir za pečenje, kao ni rezultate Državnog ureda za zaštitu potrošača Donje Saske (LAVES) iz 2022. godine

Tvrdnja da je bijeli papir za pečenje štetan po zdravlje jer je izbijeljen hlorom jednostavno nije tačna. Danas se papir za pečenje pravi bez hlora, tako da ne trpi ni zdravlje ni okolina. To je jasno stavio do znanja i menadžer prodaje pekarskog brenda Backstar na društvenim mrežama.