vitaminske bombe

Mnoge vrste voća i povrća sadrže vitamin C, ali koje ima posebno velike količine?

Tijelo se obično snabdijeva s dovoljno vitamina C kroz uravnoteženu ishranu sa što svježijom i neprerađenom hranom. Neko voće i povrće sadrži posebno velike količine askorbinske kiseline.

Dobri izvori vitamina C su sljedeće vrste voća:

Ananas, svjež: 20 miligrama na 100 grama

Borovnice: 20 miligrama na 100 grama

Klementina i mandarina: 30 miligrama na 100 grama

Dinja: 30 miligrama na 100 grama

Mango: 35 miligrama na 100 grama

Goji bobice, sušene: 40 miligrama na 100 grama

Grejpfrut: 40 miligrama na 100 grama

Kivi: 45 miligrama na 100 grama

Narandža: 45 miligrama na 100 grama

Limun: 50 miligrama na 100 grama

Jagode: 55 miligrama na 100 grama

Papaja: 80 miligrama na 100 grama

Guava: 270 miligrama na 100 grama

Ovo povrće je prava vitaminska C bomba:

Paradajz, svježi: 20 miligrama na 100 grama

Karfiol, svjež: 65 miligrama na 100 grama

Karfiol pripremljen sa soli i masti: 45 miligrama na 100 grama

Špinat, svježi: 50 miligrama na 100 grama

Bijeli kupus, svježi: 50 miligrama na 100 grama

Keleraba, svježa: 65 miligrama na 100 grama

Keleraba, pripremljena sa soli i masti: 30 miligrama na 100 grama

Brokula: 95 miligrama na 100 grama

Brokula pripremljena sa soli i masti: 80 miligrama na 100 grama

Komorač, list: 95 miligrama na 100 grama

Kelj, svježi: 105 miligrama na 100 grama

Kelj pripremljen od soli i masti: 25 miligrama na 100 grama

Crvena paprika, svježa: 140 miligrama na 100 grama.