Tijelo se obično snabdijeva s dovoljno vitamina C kroz uravnoteženu ishranu sa što svježijom i neprerađenom hranom. Neko voće i povrće sadrži posebno velike količine askorbinske kiseline.
Dobri izvori vitamina C su sljedeće vrste voća:
Ananas, svjež: 20 miligrama na 100 grama
Borovnice: 20 miligrama na 100 grama
Klementina i mandarina: 30 miligrama na 100 grama
Dinja: 30 miligrama na 100 grama
Mango: 35 miligrama na 100 grama
Goji bobice, sušene: 40 miligrama na 100 grama
Grejpfrut: 40 miligrama na 100 grama
Kivi: 45 miligrama na 100 grama
Narandža: 45 miligrama na 100 grama
Limun: 50 miligrama na 100 grama
Jagode: 55 miligrama na 100 grama
Papaja: 80 miligrama na 100 grama
Guava: 270 miligrama na 100 grama
Ovo povrće je prava vitaminska C bomba:
Paradajz, svježi: 20 miligrama na 100 grama
Karfiol, svjež: 65 miligrama na 100 grama
Karfiol pripremljen sa soli i masti: 45 miligrama na 100 grama
Špinat, svježi: 50 miligrama na 100 grama
Bijeli kupus, svježi: 50 miligrama na 100 grama
Keleraba, svježa: 65 miligrama na 100 grama
Keleraba, pripremljena sa soli i masti: 30 miligrama na 100 grama
Brokula: 95 miligrama na 100 grama
Brokula pripremljena sa soli i masti: 80 miligrama na 100 grama
Komorač, list: 95 miligrama na 100 grama
Kelj, svježi: 105 miligrama na 100 grama
Kelj pripremljen od soli i masti: 25 miligrama na 100 grama
Crvena paprika, svježa: 140 miligrama na 100 grama.