Zdravlje

Mnogi koriste pogrešno bijeli luk i tako mu smanjuju dobrobit za zdravlje

Ljekoviti bijeli luk uzgaja se preko pet hiljada godina.

Bogat nutrijentima, podiže imunitet, a njegov glavni sastojak je alicin koji ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično te antiparazitsko djelovanje

Bijeli luk uvijek nasjeckajte desetak minuta prije jela ili dodavanja u hranu, savjetuju stručnjaci, jer ćete tako maksimalno iskoristiti ono najbolje iz njega.

Ljekoviti spoj

Upravo u ovome mnogi ljudi griješe - luk nasjeckaju i odmah pojedu ili dodaju jelu, prenosi 24sata.hr.

"Prije korištenja režnjeve bijelog luka nasjeckajte ili pritisnite i ostavite ih stajati najmanje pet, a najbolje deset minuta.

Toliko je vremena potrebno da se sintetizira ljekoviti spoj alicin. Nakon što je bijeli luk odstajao pripremajte ga pet do 15 minuta na niskoj ili srednjoj temperaturi kako bi sačuvali hranjive tvari. To su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije", savjetuje HZJZ.

"Bijeli luk sadrži preko 200 biološki aktivnih tvari", rekla nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja.

Najmoćniji sastojak bijelog luka upravo je alicin, spoj za kojeg su brojna istraživanja pokazala da smanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade, a nalazi se u svježem češnjaku. Alicin je ujedno zaslužan za prepoznatljiv miris bijelog luka.

"Alicin posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Koristi njegove konzumacije su višestruke", pojasnila je Martinić.

"Mladi bijeli luk ima intenzivan miris i ekstremno je bogat C vitaminom. Osušeni luk nema miris i bez problema ga možemo čuvati u kuhinji. Sve dok ga ne zarežemo. Tada alin pod djelovanjem enzima prelazi u alicin koja je zapravo najpoznatija komponenta bijelog luka čija blagotvorna svojstva su među prvima dokazani.

Mi u dijetetici jako dobro znamo koliko napora se ulaže u reguliranje dva markera kardiovaskularnih oboljenja, a to su homocistein i C –reaktivni protein.

Zahvaljujući sustavnom unosu oko tri do pet grama bijelog luka znatno se može poboljšati razina ovih vrijednosti", dodala je ona.

Neizostavan u kuhinji

Stručnjakinja napominje da je šarac najbolja domaća vrsta bijelog luka koji se uzgaja u našim krajevima. Bijeli luk je neizostavan dio svake kuhinje, jer se kao začin koristi u pripremi mnogih jela.

Danas je uvriježen kao prirodni antibiotik koji pomaže organizmu da se odupre raznim bolestima, a najbolje ga je jesti sirovog, a njegov neugodan miris lako možete ukloniti limunovim sokom, jabukom, mentom, mlijekom, grickanjem zrna kave ili konzumiranjem u kombinaciji s maslinovim uljem.

"Iako se po mirisu koji širi bijeli luk ne bi reklo, on spada u familiju ljiljana. Daleko je najrasprostranjeniji i gotovo sveprisutan u svjetskoj dijetetici.

Čuvao je pomorce, vojnike, putnike, oporavljao bolesnike i čuvao od zla", pojasnila je Martinić i dodala da se u jednom čehnu nalazi veliki broj korisnih sumpornih spojeva.

Ako ga svakodnevno uvrstite u prehranu osjetit ćete njegove mnoge blagodati. Bijeli luk pomaže u regulaciji krvnog pritiska, apsorbira željezo u organizmu i preporučuje se anemičnim osobama.

Koristi se kod problema sa žuči, smanjuje rizik od masne jetre i umanjuje nakupljanje plaka u arterijama. Prevenira srčani i moždani udar. Regulira razinu šećera u krvi i smanjuje učestalost naglog pada i rasta njegove razine, zbog čega je odličan za dijabetičare.

Izvor je cinka, vitamina B, A i C, bogat je fosforom, bakrom i željezom, mineralima koji su potrebni kako bi organizam funkcionirao pravilno, a sadrži i mnogo antioksidanata koja štite naš organizam od raznih oštećenja.

Ima protuupalno djelovanje, pomaže u ublažavanju bolova, naticanja i crvenila, a ujedno je i antimikotik. Koristi se i za liječenje problematične kože, posebno za ublažavanje akni.

Pomoću bijelog luka možete ukloniti i višak kilograma jer on pomaže u sagorijevanju masti.