korisno je

Mnogi ljudi stavljaju novčić u zamrzivač prije odlaska na put. Znate li zašto

Foto: Freepik

Posebno u doba nepredvidivih vremenskih uvjeta koji sve češće uzrokuju nestanke struje, ovaj jednostavan trik može vam pomoći uočiti potencijalne probleme s hranom – i spriječiti moguće trovanje.

Prije nego što krenete na odmor, napunite prozirnu čašu vodom i stavite je u zamrzivač dok se voda potpuno ne zaledi. Kad se stvori led, položite novčić na vrh i vratite čašu u zamrzivač. Kada se vratite kući, provjerite položaj novčića:

Ako je novčić ostao na vrhu, možete biti mirni – struje nije nestalo, ili je nestanak bio toliko kratak da nije utjecao na temperaturu u zamrzivaču.

Ako je novčić na dnu čaše, to znači da se led potpuno otopio, što ukazuje na dugotrajan nestanak struje. U tom slučaju, hrana se mogla otopiti i pokvariti prije nego što se ponovno zamrznula.

Prema smjernicama zdravstvenih institucija, hrana koja je bila na sobnoj temperaturi duže od dva sata može razviti bakterije koje uzrokuju bolest. Iako hrana može izgledati u redu nakon ponovnog zamrzavanja, konzumacija može biti rizična.

Ako želite dodatno provjeriti sigurnost hrane, evo nekoliko vizualnih znakova da je možda pokvarena.

Kristali leda na ambalaži

Kristali leda ukazuju na to da su molekule vode iz hrane izašle prema hladnijim dijelovima zamrzivača. Iako ovo nije štetno za zdravlje, hrana će izgubiti na okusu i teksturi.

Promjena boje

Ako meso poprimi sivkastu nijansu ili povrće izgubi svježinu boje, vrijeme je da ga bacite. To su znakovi da je hrana pri kraju svog vijeka trajanja.

Mesni sokovi

Ružičasti sokovi koji cure iz zamrznutog mesa ukazuju na nestabilnu temperaturu zamrzivača i na to da se meso otapalo i ponovno smrzavalo. Takvu hranu treba izbjegavati.

Neugodan miris

Ako smrznuta hrana ima čudan miris, nema dvojbe – odmah je bacite.

Jednostavan trik koji može spriječiti trovanje

Trik s novčićem koristan je, brz i praktičan način da provjerite sigurnost svoje hrane nakon nestanka struje. Sve što vam treba je plastična ili staklena posuda, malo vode i novčić – i sigurnost da vaša hrana nije ugrožena, piše Brightside.