Svijet

Mobilizacija izazvala ludnicu u Rusiji: Bjegunci spavaju pred granicom

Reuters izvještava s ruskih granica dok muškarci koji ispunjavaju uvjete za mobilizaciju bježe iz sdržave.

Agencija je razgovarala s Nikitom, 24-godišnjakom iz ruskog grada Voronježa, koji se dovezao do graničnog prijelaza uz udaljenu rusku granicu s Kazahstanom.

"Granica je poput smrti", rekao je Nikita za Reuters u intervjuu putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

"U pet sati pustili su samo 50 ljudi."

Nikita je opisao potencijalne emigrante kako podižu šatore duž autoputa koji vodi do granične stanice Višnjovka, dok su drugi manje dobro opremljeni spavali na asfaltu, praveći improvizirane ležaje od vlastite odjeće.

Odustajući od graničnog prijelaza nakon četiri sata čekanja i dobivši sobu za noćenje u obližnjem gradu Volgogradu, Nikita i njegova djevojka rekli su da su i dalje odlučni pronaći alternativni izlaz iz Rusije i da traže veze javnog prijevoza preko granice.

Najava mobilizacije izazvala je ludnicu u Rusiji, s mnogim mladićima koji su tražili načine da izbjegnu odlazak u rat u Ukrajini.

Na društvenim mrežama niknule su zatvorene grupe koje su nudile sve, od savjeta za prelazak na određenim graničnim prijelazima, do organiziranja privatnih čarter letova.

Jedna Telegram grupa ponudila je mjesto na letu od moskovskog aerodroma Domodedovo do kazahstanske prijestolnice Astane za 140.000 rubalja (2.400 dolara).