Način na koji obavljamo kupovinu posljednjih dvije sedmice usljed pandemije koronavirusa drastično se promijenio od uobičajnih navika, prenosi Metro.
Sa paničnom kupovinom određenih namirnica i uvođenjem socijalne distance odlazak u prodavnicu postao je umnogome drugačiji od slike koju smo navikli viđati.
Mnogi se pitaju koliko je sigurno unositi namirnice koje smo kupili u prodavnici u svoj dom i da li ih je potrebno dezificirati prije unošenja u kuću.
Dr. Perpetua Emegi, profesorica bioloških nauka na Univerzitetu Liverpool rekla je da je rukovanje pismima i paketima otvoren poziv za širenje koronavirusa jer su površine kao što je karton i plastika odlično utočište za virus.
Dobra vijest je da ambalaža za hranu predstavlja nevjerovatno mali rizik. Trenutno se ne preporučuju posebne mjere za unošenje hrane u dom.
Najveći rizik je i dalje boravak u samoj prodavnici gdje je važno da održavate socijalnu distancu između vas i drugih osoba. U prodavnici postoji mnogo površina koje predstavljaju rizik od zaraze kao što su ručke od korpi za kupovinu, dugmića u liftu…
Zato je najvažnije da pri dolasku kući odmah operete ruke, a ukoliko imate najbolje je nositi zaštitne rukavice prilikom kupovine, a nakon što ste napustili prodavnicu odmah rukavice baciti.
Jedan doktor iz Michigana stvorio je paniku među ljudima kada je objavio video u kojem savjetuje da namirnice prvo ostavlja tri dana napolju pa ih nakon toga dezinficira i unosi u kuću.
Drugi eksperti se nisu složili sa ovom metodom jer je nesigurno ostavljati svježu hranu tri dana napolju.
Ako se osjećate uznemireno uredu je da prebrišete konzerve i flaše koje ste kupili, ali pranje ruku pri kuhanju jela je i dalje najvažnija stavka. Važno je da temeljno operete voće i povrće prije kuhanja ili konzumiranja, a nemojte to činiti sapunom.