Mramorni kolač je starinska poslastica, jednostavan kolač na kojem smo svi odrasli. Odličan uz kafu, čaj ili šolju mlijeka, a vrlo pristupačan i izdašan.
Ime je dobio zbog svojih šara koje podsjećaju na mermer, a koje se postižu laganim mješanjem svijetlog i tamnog tijesta. To može biti mješavina vanile i čokolade, po želji.
Donosimo provjereni recept.
Sastojci
3 jajeta
200 g šećera
250 g brašna
200 ml ulja
12 kašika mlijeka
1 kašičica sode bikarbone
sok 1 limuna
2 kašike kakaa
malo šećera u prahu za posipanje
Priprema
Umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, mlijeko, sok od limuna, sodu bikarbonu, brašno i na kraju umućena bjelanca.
Podijelite tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu dodajte kakao.
U kalup za kuglof ili običan kalup sipajte žuto tijesto, po kroz sredinu braon, a možete kašiku jednog pa drugog i prošarati po želji.
Kolač pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.
Izvadite ga iz rerne, a potom i iz kalupa na tacnu za serviranje. Možete ga posuti šećerom u prahu, ali ako ste čokoladoljubac, prelijte ga glazurom od crne čokolade i maslaca.
Odlično ide uz mlijeko, čaj i kafu.