Domaća kora za pitu, slatke, sočne jagode i hrskave slatke mrvice na vrhu – zvuči prilično dobro, zar ne? Ova ukusna američka pita s jagodama koja umjesto gornje kore ima mrvičasti, slatki sloj (crumble pie) savršen je desert za tople dane.
Za mrvičastu pitu s jagodama možete koristiti i kupovnu koru, ali i sami ćete je jednostavno napraviti prema ovome receptu. Za koju god opciju da se odlučite, ne preskačite korak u kojemu se peče samo kora, tj. kora s utegom (najjednostavnije će vam biti upotrijebiti neko zrnje poput graha) – on je presudan da kora bude prhka, a ne natopljena i gnjecava od nadjeva.
I nadjev od jagoda i crumble sa zobenim pahuljicama gotovi su za tren oka, a najteži dio posla je čekanje - u nekoliko navrata, ali ono će vam se isplatiti. Pita se peče sat vremena, hladi dva, ali posla oko pripreme imate svega dvadeset minuta. Količinu namirnica iz recepta samo udvostručite ili utrostručite ako ćete odjednom peći više pita ili jednu "poštenu".
Sastojci za mrvičastu pitu s jagodama:
Za koru
150 g brašna
1/4 čajne kašičice soli
115 g putera
60 ml hladne vode
Za nadjev
500 g jagoda
100 g šećera
2 čajne kašičice soka od limuna
3 kašike kukuruznog škroba
Za mrvice
- 70 g smeđeg šećera
- 40 g brašna
- 75 g zobenih pahuljica
- prstohvat soli
- 60 g putera, otopljenog
Priprema mrvičaste pite s jagodama:
- U srednjoj posudi pomiješajte brašno i so. Ohlađeni puter narežite na kockice i umiješajte u smjesu brašna i soli mikserom, s nastavcima za tijesto, ili rukama. Kada maslac postane veličine graška, stavite tijesto u hladnjak na kratko da se opet stegne. Izvadite tijesto iz hladnjaka i pošpricajte ga hladnom vodom pa mijesite dok se ne izgube sve grudice. Oblikujte kuglu pa je spljoštite, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na dva sata.
- Zagrijte rernu na 175 stepena.
- Razvaljajte tijesto za pitu u krug malo veći od kalupa za pitu od 23 centimetra i utisnite ga u kalup. Uredite rubove vilicom ili iz zarolajte. Prekrijte tijesto komadom papira za pečenje i napunite suhim grahom ili nečim drugim što koristite kao uteg. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 20 minuta.
- Jagodama maknite peteljke pa ih prepolovite ili narežite na četvrtine. U srednjoj zdjeli pomiješajte jagode sa šećerom, limunovim sokom i kukuruznim škrobom.
- U srednjoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer, brašno, zobene pahuljice i sol. Dodajte otopljeni maslac i miješajte dok se ne stvore krupne mrvice.
- Napunite pečeno tijesto za pitu nadjevom od jagoda, ravnomjerno pospite mrvicama i pecite oko 1 sat. Ako se kora peče prebrzo, prekrijte pitu aluminijskom folijom.
- Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi nekoliko sati prije rezanja i posluživanja.