Sport

Muk s Koševa: Šta krije Uprava FK Sarajevo?

Ukoliko odete na web stranice SIPA-e, pa čak američkih FBI ili CIA, naći ćete više informacija o rukovodećoj strukturi ovih osjetljivih obavještajnih organizaciji nego kada posjetite zvaničnu internet stranicu Fudbalskog kluba Sarajevo.

Izuzev podatka da je predsjednik kluba Ismir Mirvić, klupska direktorica Ajla Alimanović i šef stručnog štaba Mirza Varešanović, drugih podataka o rukovodstvu ovog udruženja građana – nema!

Šta se dešava na Koševu?

Odete li pak na stranice rivalskih Željezničara, banjalučkog Borca, mostarskog Veleža… možete saznati ko su članovi upravnih odbora, skupština, nadzornih odbora ovih klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, čak i to ko je stručni saradnik za blagajničke poslove i obračun plaća…

Zašto – pa zato što su i to udruženja građana čiji je rad transparentan, čiji je rad podržan nimalo beznačajnim sredstvima iz budžeta, znači građana ove države, i čiji je rad, prema Zakonu o udruženjima, javan!

Naravno, sve to ne bi možda niti bilo previše zanimljivo niti indikativno da nije “sitnica” koje bodu oči i tjeraju na razmišljanje - šta se to na Koševu dešava?

Recimo, da li je samo puka slučajnost ili nekakva “tehnička greška” da je FK Sarajevo jedini premijerligaški klub sa čije je web stranice misteriozno nestao link koji vodi do godišnjeg finansijskog izvještaja, obaveznog da se javno objavi na web stranici, prema kriterijima za dobijanje takmičarske licence?

Umjesto brojki koje, inače, otkrivaju da je FKS 2022. godinu završio u minusu od gotovo milion maraka, u objavi pod naslovom “FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2022. GODINU” možete pročitati samo popratno pismo direktorice koja objašnjava kako će, između ostalog, “klub i u narednom periodu raditi na efikasnoj kontroli i praćenju troškova, kako bi obezbjedili najbolje uslove za dugoročnu stabilizaciju”.

Druga stvar koja se čini nelogičnom jeste taj milionski minus – postavlja se pitanje kako klub koji navodno ima investitore završava godinu u gubitku?

I to još u godini u kojoj je samo jedan igrač (Nihad Mujakić), kako su objavili iz kluba, prodat za million maraka?

Milion maraka obeštećenja

“Na ime obeštećenja dobićemo milion konvertibilnih maraka s obzirom na to da je imao važeći ugovor do 30. juna 2024. godine”, prenijela je 3. augusta 2022. zvanična klupska stranica izjavu tadašnjeg sportskog direktora Emira Hadžića nakon transfera Mujakića u turski Ankaragucu.

Ponovimo, klub je samo za jednog igrača dobio milion maraka odštete, a poslovao s milionom gubitka?! I hvali se da ima investitora?

I kad smo već kod investitora, to je zanimljiva tema.

"Ranije smo imali dobre rezultate, a klub je propadao i to niko nije primijetio. Na nama kao menadžmentu i struci je da sada napravimo pametan balans između onoga što investitor očekuje i rezultata na terenu.

Sarajevo ima najbolje uslove za prodaju igrača, investitori nam otvaraju brojna vrata i u budućnosti moramo to još bolje koristititi", kazala je Alimanović u decembru prošle godine, na promociji novog trenera Mirza Varešanovića.

A šta investitor očekuje, a šta zauzvrat nudi, kakva vrata on otvara, kako udruženje građana uopće može imati investitora? I ko su famozni investitori?

Da li se investitorom može nazvati neko ko klubu pozajmljuje novac i o čijoj dobroj volji da li će ili neće otpisati pozajmicu, zavisi sudbina kluba?

Čak i sama Alimanović u svom pismu u vezi finansijskog izvještaja ne spominje nikakvog investitora, već samo u jednom dijelu se referira na otpis pozajmica prijašnjeg većinskog vlasnika glasačkih prava.

Da li se pod tim podrazumijeva investitor, odnosno da li su Malezijac Vincent Tan i Ismir Mirvić samo “pozajmljivači novca”, a ne investitori, kako se u javnosti pokušava predstaviti?

Sportski rezultati

I na koncu, a to je navijačima najvažnije, kakve je to sportske rezultate FK Sarajevo sa svojim “investitorima” napravio, kakve su to iskorake na sportskom polju vidjeli navijači?

Vidjeli smo takav iskorak da je u posljednje dvije sezone FK Sarajevo, sa svojim “investitorima”, uspio jednom izboriti plasman u evropska takmičenja, a obje završiti bez trofeja.

I to u nogometnoj ligi države koja, na dan 1. juni 2023. godine, nema mjesto ni među 40 najboljih u rangiranju Evropske nogometne federacije (UEFA)!

Sarajevo je sa svojim “investitorima” uspjelo u dvije sezone nabiti više od 60 bodova zaostatka za starim-novim prvakom Zrinjskim, koji inače nema investitora?

Ima li to ikakve logike? Šta to govori o ljudima koji vode klub iz bh. prijestonice?

Ko odlučuje o angažmanima igrača i trenera, ko je zaslužan za to što je u samo dvije posljednje sezone u klub stiglo više od 30 novih igrača, od kojih već polovina više ne stanuje na Koševu?

Pitanja bez odgovora

U želji da dobijemo odgovore na ova i mnoga druga pitanja, početkom prošle sedmice smo se putem e-maila obratili klubu.

Odgovore na naša pitanja nismo dobili. Pitanja objavljujemo i ovim putem, a kada ih pročitate, valjda će biti jasno zašto odgovore na njih vjerovatno nikada nećemo ni dobiti:

“Poštovani, shodno odredbama o javnosti rada udruženja građana, kakvo je i Fudbalski klub Sarajevo, molimo Vas da nam na e-mail odgovori osoba odgovorna za komunikaciju s medijima te u svrhu informisanja javnosti odgovori na sljedeća pitanja:

Možete li nam poimenično navesti članove Upravnog odbora FK Sarajevo?

Možete li nam navesti imena članova Skupštine FK Sarajevo?

Kada su imenovani, odnosno izabrani članovi aktuelnog saziva Upravnog odbora i Skupštine FK Sarajevo?

Kada je posljednji put održana sjednica Skupštine FK Sarajevo i koje su odluke donesene?

Kada je predviđeno održavanje naredne sjednice Skupštine FK Sarajevo i da li će biti pozvani mediji, s obzirom na javnost rada udruženja građana?

Ima li FK Sarajevo Nadzorni odbor. Ukoliko ima, možete li nam navesti imena članova Nadzornog odbora?

Možete li nam ovim putem dostaviti na uvid Statut Fudbalskog kluba Sarajevo?

Ko su investitori u FK Sarajevo, ako postoje takve osobe?

Da li je tačno da se u stvari tu ne radi o investicijama, nego o pozajmicama?

Ko su većinski vlasnici glasačkih prava u FK Sarajevo?

Ko su ostali vlasnici glasačkih prava, koliko procenata vlasničkih prava ima svaki od njih?

Ko su osobe u FK Sarajevo koje odlučuju u pitanjima vezanim za igrački i trenerski kadar?

Postoji li neko stručno tijelo unutar kluba koje odlučuje o spomenutim pitanjima?

Da li je afirmativno za klub ranga FK Sarajevo da od maja 2021. do maja 2023. godine u ulozi šefa stručnog štaba bude sedam različitih trenera?

Samo u posljednje dvije godine FK Sarajevo je angažirao više od 30 novih igrača. Smatrate li da je opravdan angažman tolikog broja novih igrača od kojih mnogi više i nisu članovi FK Sarajevo?

Koji su kriteriji kojima se FK Sarajevo služi kada angažira nove igrače i trenere?

Da li je neko snosio odgovornost za ovakvu politiku dovođenja igrača i trenera ili je, prema Vašem mišljenju, opravdan angažman ovolikog broja igrača i trenera?

Smatrate li da je afirmativno to što je FK Sarajevo u posljednje dvije godine bilo četvrto u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, osvojivši tačno 64 boda manje od prvaka Zrinjskog u dvije posljednje sezone?

Da li članovi i simpatizeri FK Sarajevo trebaju biti zadovoljni plasmanom kluba u posljednje dvije sezone u Premijer ligi BiH?

Poznato je da pripadnici navijačke grupa "Horde zla" ne dolaze na domaće utakmice FK Sarajevo, da li to po Vama zaslužuje neki komentar ili reakciju kluba?

Ima li FK Sarajevo dugovanja, vezana za poreze, dobavljače, uposlenike, igrače, trenere…?

Ako postoje dugovanja, koliko iznose po ovim stavkama?

Da li će FK Sarajevo aplicirati na javni poziv Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo za sufinansiranje poreznih obaveza?

Koliko je novca u protekloj godini FK Sarajevo dobio od Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo?

Zašto na zvaničnoj web stranici FK Sarajevo nije dostupan finansijski izvještaj za 2022. godinu?

Da li će Mirza Varešanović ostati na dužnosti šefa sturčnog štaba FK Sarajevo i u idućoj sezoni?

Da li će neki od igrača iz aktuelnog igračkog kadra napustiti klub?

Ako hoće, koji su to igrači?”