postoji opasnost

MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje skupa podrške Dodiku ispred Tužilaštva BiH

Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odbilo je zahtjev za održavanjem protestnog skupa koji je bio zakazan za 1. septembar ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

"Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO "Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH" za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga.

Podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa", navodi se u saopćenju.

Istim povodom se oglasila i PU Centar.

"Policijska uprava Centar, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu Udruženja „OZON BiH – Politički pokret demokrati BiH“ za održavanje javnog skupa u pokretu, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neblagovremenog podnošenja zahtjeva i neispunjavanja formalnih uslova za održavanje javnog skupa.

Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa", navoveli su iz OU Centar.