Svijet

Musk blokirao ukrajinski napad na ruski brod!? ‘Ovo je zabrinjavajuće, hoće li nam on odlučivati šta može, a šta ne’

Ukrajina je morala odustati od nekoliko napada dronovima na ruske mete i to zbog Elona Muska!

Kako javlja Daily Mail, Musk koji je i glavni izvršni direktor kompanije SpaceX, vlasnice satelitske internetske mreže Starlink, odbio dati pristup satelitima koji su bili nužni za napad.

Kijev je planirao miniranom bespilotnom letjelicom napasti brod Ratne mornarice Ruske Federacije koji je na vezu u jednoj luci na poluotoku Krimu.

Međutim, Musk ukrajinskim snagama nije dopustio da pristupe Starlinku jer, kako je ranije rekao, ne dozvoljava da se on koristi za napadačke akcije. Ukrajina je zbog toga odustala od napada.

Vrhovni komandant ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Žaluzni navodno je zbog toga poželio stupiti u kontakt s načelnikom Zajedničkog štaba američke vojske, generalom Markom Milleyjem, kako bi mu se potužio da Musk može određivati šta ukrajinska vojska može, a šta ne može raditi.

Žaluzni je rekao da je činjenica da je Musk onemogućio nekoliko planiranih napada zabrinjavajuća.

Musk još nije komentirao ove navode.

Njegovu odluku su kritizirali viša naučnica Evropskog vijeća o vanjskim poslovima Ulrike Franke i NASA-in astronaut Scott Kelly.

Musk je na početku ruske invazije Kijevu dopustio korištenje Starlinka kako ne bi ovisio o svojoj infrastrukturi koju je Moskva počela uništavati. Međutim, Musk je rekao da se Starlink ima koristiti isključivo za odbranu i taj stav otad nije promijenio.