Magazin

Na aukciji vino koje je 14 mjeseci sazrijevalo u kosmosu, cijena “prava sitnica”

Aukcijska kuća Christie`s stavila je na privatnu prodaju bocu finog francuskog vina koje je, u okviru eksperimenta vinogorja Bordo, 14 mjeseci sazrijevalo u Zemljinoj orbiti, a procjenjuje se da bi cijena mogla da dostigne milion dolara.

Ova ponuda bez presedana vina Petrus berbe 2000. godine, ekskluzivnog crvenog vina svjetske klase proizvedenog od grožđa Merlot u vinoroskom regionu Pomerol u Bordou, objavljena je u utorak u Londonu, izvještava Reuters.

"Ova boca Petrusa 2000 predstavlja važan korak u naporima za razvojem i izučavanjem procesa zrenja vina", naveo je u saopštenju Tim Triptri, direktor međunarodnog odjeljenja za vino i žestoka pića u Christies'u.

Prihod će ići privatnoj evropskoj raketnoj kompaniji Space Cargo Unlimited, koja je lansirala 12 boca Petrusa 2000 na put do Međunarodne svemirske stanice u novembru 2019. godine, u okviru serije eksperimenata u vinogradarstvu i mikrogravitaciji.

Desetak boca Petrusa vraćeno je na Zemlju sa svemirske stanice u januaru ove godine u kargo kapsuli SpaceX nakon što je u orbiti, na udaljenosti od 300 miliona kilometara od Zemlje, provelo skoro 440 dana.

Nakon povratka u Bordo, na Institutu za istraživanje vina i vinove loze otvorena je jedna boca vina radi testa "na slijepo" tokom kojeg je desetak vodećih enologa poredilo ukus sa uzorkom Petrusa iste berbe koje je sazrijevalo na Zemlji.

Oba uzorka su ocijenjena sa 98 bodova, iako stručnjaci tvrde da su osjetili razliku u ukusima.

Iz Christies'a su naveli da je u okviru privatne prodaje ponuđena jedna flaša iz "svemirske kolekcije" za kupovinu odmah, zajedno sa bocom "zemaljskog" originalnog Petrusa 2000, plus dekanter, set čaša i vadičep napravljen od meteorita.

Jedna boca berbe Petrus 2000, sa imanja od 28 hektara koje proizvodi samo oko 30.000 flaša godišnje, obično košta 5.366 američkih dolara, a jedna je prodata na aukciji 2018. godine za 51.660 dolara, prema podacima sa Vinovesta, platforme za investiranje u vinogradarstvo i proizvodnju vina.