domaće tijesto

Najbolja domaća pogača: Ne mijesi se, nema kvasca i čekanja, gotova je u trenu, a mirisat će cijela kuća

Kada jednom napravite ovu pogaču, i vidite kako se lako, brzo i jednostavno pravi, više nećete ni pomisliti na hljeb. Mekana je kao pjena, iako nema kvasac, i dalje tradicionalnog ukusa, samo po mnogo bržem receptu.

Idealno rješenje za sve one koji su ljubitelji pogače, a nemaju baš puno vremena za boravak u kuhinji i čekanje da tijesto naraste. Znate i sami da je tijesto najbolje kada je vruće, zato pratite recept i uživajte u lakoj i brzoj pripremi.

Sastojci

  • 400 g brašna
  • 50 ml kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • malo sode bikarbone
  • 200 ml jogurta
  • so
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema

U vanglu sipati brašno i prašak za pecivo, vodu, ulje, jogurt, so i zamijesiti tijesto kuhačom. Istresti na sto i razviti oklagijom pogaču, debljine prsta, i malo probosti viljuškom na nekoliko mjesta.

Odmah staviti u vruću rernu na 220 stepeni C i peći oko 35 minuta da porumeni.