Životni stil

Najbolja pita od maka. Morate je probati

Pita od maka - Sastojci za tijesto:

  • 300 g brašna (250 g glatkog brašna - 50 g oštrog)
  • 50 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 2 kašike vrhnja
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Nadjev:

  • 200 g maka
  • 250 ml mlijeka
  • 2 kašike ulja
  • 3 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 limun
  • malo cimeta, klinčić i jedna kašičica arome vanilije
  • pekmez od marelica za premazivanje tijesta

Priprema:

Umijesite tijesto te ga stavite u frižider na 30 minuta. 2/3 tijesta razvaljajte u obliku posude za pečenje, izbodite viljuškom i pecite u pećnico zagrijanoj na 200 stepeni oko 8 minuta.

Toplo tijesto premažite pekmezom od marelice. Mak prelijte vrućim mlijekom te dodajte limunov sok, ulje, cimet, klinčić, rum i aromu vanilije. U posebnoj posudi žumanca istucite sa šećerom te dodajte smjesi s makom. Na kraju nadjevu dodajte snijeg od bjelanaca.

Raspodijelite nadjev po tijestu. Od ostataka tijesta napravite trakice koje posložite u obliku mreže na nadjev. Pitu pecite na 200 stepeni 20 do 25 minuta. Topli kolač pospite šećerom u prahu.

Pita od maka je izuzetno hranjivo i zdravo jelo, a ako je suditi po ocjenama korisnika, ovo je jedan od najboljih recepata.