Pita od maka - Sastojci za tijesto:
- 300 g brašna (250 g glatkog brašna - 50 g oštrog)
- 50 g šećera
- 150 g maslaca
- 2 kašike vrhnja
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Nadjev:
- 200 g maka
- 250 ml mlijeka
- 2 kašike ulja
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 1 limun
- malo cimeta, klinčić i jedna kašičica arome vanilije
- pekmez od marelica za premazivanje tijesta
Umijesite tijesto te ga stavite u frižider na 30 minuta. 2/3 tijesta razvaljajte u obliku posude za pečenje, izbodite viljuškom i pecite u pećnico zagrijanoj na 200 stepeni oko 8 minuta.
Toplo tijesto premažite pekmezom od marelice. Mak prelijte vrućim mlijekom te dodajte limunov sok, ulje, cimet, klinčić, rum i aromu vanilije. U posebnoj posudi žumanca istucite sa šećerom te dodajte smjesi s makom. Na kraju nadjevu dodajte snijeg od bjelanaca.
Raspodijelite nadjev po tijestu. Od ostataka tijesta napravite trakice koje posložite u obliku mreže na nadjev. Pitu pecite na 200 stepeni 20 do 25 minuta. Topli kolač pospite šećerom u prahu.
Pita od maka je izuzetno hranjivo i zdravo jelo, a ako je suditi po ocjenama korisnika, ovo je jedan od najboljih recepata.