Apsolutno neizostavan kolač tokom zime su orahnjača i makovnjača. Makovnjača ima poljsko porijeklo gdje je također popularna kao i u nekim drugim zemljama srednje Evrope.
Obično se rolada pravi od dizanog tijesta preko kojeg se namaže bogat sloj nadjeva u koji se mogu dodati grožđice, bademi, med, ali i čokolada za puniji okus.
Makovnjača je karakterističnog izgleda i ima oblik rolade, a u presjeku se mora vidjeti spiralni debeli sloj nadjeva. Najčešće se služi uz kafu ili čaj, ali i za doručak. Najbolji recept za makovnjaču teško je naći, iako ih ima na stotine.
Postoje i zabavne priče o makovnjači. Mediji su pisali o slučaju poljskog novinara i pisca Piotra Milewskog. Piotr je bio na jednogodišnjem programu odvikavanja u Americi zbog kojeg se morao redovno testirati na droge.
Kako piše u svojoj knjizi Year of Dog, zbog makovnjače je skoro završio u zatvoru. Piotr je partijao s društvom u jednom njujorškom klubu u koji je upala policija i Piotra su zamijenili za dilera droge. Na testu se ispostavilo da je pozitivan na morfij.
U to se uvjerio poljski pisac i novinar Piotr Milewski tokom jednogodišnjeg programa odvikavanja u Americi.
Sudija mu je naredio da uđe u njega nakon što su ga policajci koji su upali u njujorški noćni klub u kojem je Milewski tulumario, zamijenili za dilera droge. Dio vježbe programa bio je taj da se Milewski morao redovno testirati na droge.
Na Božić 2006. godine, nakon što je za ručak pojeo kolač od maka, bio je pozitivan na morfij… Evo kako je opisao situaciju s medicinskom sestrom u knjizi:
"To je vjerovatno od makovnjače koji sam pojeo na božićnom ručku. Kao dijete, uvijek sam pravio makovnjaču s bakom. Sad, što više pričam o zamršenostima poljske kuhinje, to kužim da moja objašnjenja zvuče depresivno. Slušam taj svoj monolog kao da ga izgovara narkoman koji stoji pored mene!"
U slastičarstvu i općenito u prodaji su dostupne sjemenke maka koje su potpuno sigurne za konzumaciju i ne morate brinuti da će vam komad makovnjače stvoriti probleme. U nastavku donosimo najbolji recept za makovnjaču koji ćete naći na internetu.
Sastojci za tijesto
600 g glatko brašno
10 g suhog kvasca
100 g šećera u prahu
280 g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žumance
100 g mlakog mlijeka
malo soli
korica limuna, narandže, vanilija
Umijesiti tijesto od svih sastojaka i ostaviti na sobnoj temperaturi 2-3h. Razdijeliti tijesto na 2 dijela i svaki nadjenuti sljedećim nadjevima.
Za nadjev od maka
150g mljevenog maka
1 kašika meda
75 g šećera
orasi
cimet
korica limuna
75 g vrelog mlijeka
1 bjelance
malo ruma
Za nadjev od lješnjaka
150 g mljevenog lješnjaka
1 kašika meda
75 g šećera
ras el hanout
korica narandže
100 g vrelog mlijeka
1 bjelance
malo ruma
Zakuhati mlijeko i preliti preko svih sastojaka, izmiješati, ohladiti i potom povezati bjelancetom. Nadjenuti štruce. Ostaviti ih na sobnoj temperaturi 20ak minuta pred pečenje. Peći na 180°C, 25-30 minuta dok ne poprime zlatnu boju sa svih strana.