Američke palačinke zaista nije teško pripremiti kod kuće. Potrebno vam je svega nekoliko osnovnih sastojaka i dobar recept.
Palačinke su uvijek poslastica, ali dodatni sastojak ili dva mogu povećati njihovu hranjivu vrijednost i pretvoriti običan doručak u pravo uživanje. Donosimo najbolji recept za mekane američke palačinke.
Sastojci
200 g glatkog brašna
30 g šećera
1 vrećica praška za pecivo
250 ml mlijeka
2 jaja
50 g maslaca
1 prstohvat soli
Priprema
Razdvojite bjelanca od žumanaca. Napravite snijeg od bjelanaca, a žumanca pomiješajte sa šećerom u posebnoj posudi.
Dodajte suhe sastojke i mlijeko te kratko izmiksajte. Potom dodajte otopljeni maslac i promiješajte. Na kraju snijeg od bjelanaca polako umiješajte u smjesu koja treba biti malo gušća nego kod običnih palačinki.
Na srednjoj vatri oblikujte manje i deblje krugove na lagano nauljenoj tavi. Ne trebate je dalje uljiti jer i palačinke sadrže maslac pa se ne bi trebale lijepiti.
Palačinku okrenite kada se na površini pojave mjehurići nakon 1 do 2 minute, odnosno dok ne dobije zlatnosmeđu boju sa svake strane.
Poslužite ih s voćem, maslacem ili čokoladnim namazom.
Koja je tajna
Slažu se jedna na drugu, a kada su sve gotove, prelijevaju se, najčešće javorovim sirupom. Javorov sirup može se zamijeniti medom, budući da često nije dostupan na našem tržištu. Postoje brojne varijacije na temu pa se tako ove palačinke mogu prelijevati i omiljenim otopljenim čokoladnim namazima, karamelom ili raznim voćnim sirupima.
Tajna uspjeha američkih palačinki je pečenje odnosno prženje na srednjoj vatri. Temperatura tave ne smije biti previsoka jer bi, zbog svoje debljine, palačinke iznutra ostale polusirove, a izvana bi mogle zagorjeti. Zbog svoje debljine, ove se palačinke peku duže u odnosu na klasične, što također čini razliku među njima.