Stranica Google Trends objavila je listu najtraženije hrane u 2023. godini, a prvo mjesto odnio je korejski klasik: bibimbap koji spaja kuhanu rižu s povrćem, mesom, jajima i ljutom pastom od čilija.
Guglao se i espeto, specijalitet sa španskog juga: srdele nabodene na štapove koje se peku na žaru. Na trećem mjestu je papeda, ljepljiva indonezijska kaša koja se nerijetko jede s ribljom supom.
Četvrti na popisu najguglanijih je scooped bagel, odnosno pecivo kojem se izvadi meka unutrašnjost. Pitate li se zašto bi neko to učinio pecivu, razlozi mogu biti da izbjegavaju ugljikohidrate, ili jednostavno više vole koricu neko meki dio hljeba.
Na petom mjestu je popularni pasta e fagioli, nama poznat kao pašta fažol, odnosno gusta supa koja u tanjiru spaja tjesteninu i grah.
Poželite li se okušati u pripremi najguglanijeg jela, bibimbap, on dopušta brojne varijacije, ali uobičajene namirnice uključuju mrkvu, krastavac, špinat, klice graha i gljive. Od mesa se najčešće koristi piletina, bilo kuhana ili pečena ili mljevena junetina, a oni koji izbjegavaju meso kao glavni izvor proteina biraju tofu.
Za umak se na popisu namirnica nađe gochujang (korejska pasta od čili papričica), sezamovo ulje, šećer, ocat i mljeveni češnjak. No, bibimbap često služi i kao "čistač" frižidera, odnosno idealno jelo kada treba potrošiti višak povrća pa slobodno koristite namirnice prema inspiraciji.
Sastojci za bibimbap:
Meso:
- 100 g mljevene junetine
- 1 kašika soja umaka
- 1 kašika sezamovog ulja
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 1/4 kašičice nasjeckanog češnjaka
Umak:
- 2 kašike gochujanga
- 1 kašika sezamovog ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vode
- 1 kašika prženih sjemenki sezama
- 1 kašičica sirćeta
- 1 kašičica mljevenog bijelog luka
Ostalo:
- 100 g gljiva shiitake
- 120 g mrkve
- 300 g mladog špinata
- 150 g klica mungo graha
- 3 kašike kuhane riže
- 3 jaja
Priprema bibimbapa:
- Pomiješajte mljevenu junetinu sa sastojcima za meso i ostavite da se marinira pola sata. Nakon toga je popržite u woku na malo ulja, 3 do 5 minuta na jakoj vatri.
- Izvadite meso na tanjur, dodajte malo ulja i soli pa pržite mrkvu narezanu na štapiće 2 do 3 minute. Izvadite na tanjir.
- U wok dodajte očišćene shiitake narezane na ploške pa pržite 2 do 3 minute. Izvadite ih, ulijte malo ulja u wok i dodajte špinat, posolite i kratko pržite. Kratko popržite i klice graha.
- Pomiješajte sastojke za umak.
- Jaja ispecite na oko.
- Rasporedite rižu u tri posudice pa dodajte meso, povrće, umak i jaje.