imamo recept

Najhrskaviji domaći čips. Trebat će vam samo tri sastojka

Napraviti vlastiti domaći čips lakše je nego što mislite. Možda će trebati malo vremena, ali kad jednom naučite kako napraviti vlastiti čips, nikada više nećete posegnuti za onim kupovnim! Također, potrebna su vam samo tri sastojka, koje većina nas već ima u svome domu: krompir, ulje i sol, piše Served from Scratch.

Priprema

Narežite krompir na najtanje kriške što možete. Ako imate, možete koristiti i ribež s nastavkom za tanko rezanje.

Potopite krompir u ledenu kupku. Ovo je vrlo važan korak kako biste da čips bude hrskav! Namakanjem kriški krompira u ledeno hladnoj vodi, ne samo da se izvlači višak škroba, već se također pomaže zatvaranju ćelija što rezultira hrskavijim čipsom. To će također pomoći u sprječavanju lijepljenja krompira.

Također ključan korak za vrhunsku hrskavost domaćeg čipsa - ocijedite krompire i osušite ih. Uklanjanje sve vlage iz krompira, ovo je ono što će doista osigurati da će vaš čips biti super hrskav! Veliku vatrostalnu posudu obložite kuhinjskom krpom. Dodajte sloj krompira. Papirnatim ubrusom osušite krompir. Ponovite s ostatkom krompira.

Pržite na vrućem ulju: Obavezno zagrijte ulje na 180 do 185 stepeni, a zatim dodajte hrpu kriški krompira u tavu, često ih miješajući. Kada poprimi zlatnosmeđu boju izvadite ga iz tave i ocijedite na tanjiru obloženom papirnatim ubrusom da se ocijedi višak ulja.

Posolite i uživajte!