Životni stil

Najjednostavnija pita od jabuka: Nije čudo što je ovaj recept pravi hit. Čak se ni tijesto ne mijesi

Sipana ili slagana pita s jabukama idealan je recept za početnike u kuhinji ili pak one koji jednostavno ne žele sate provoditi u kuhinji kako bi dobili desert. Recepti se neznatno razlikuju, neki ističu kako nije potrebna čak niti vaga jer se sve može mjeriti čašicom od vrhnja, a glavni razlog popularnosti je to što je gotovo nemoguće pogriješiti, a priprema je brza.

Sastojci

2 čaše oštrog brašna

1 prašak za pecivo

2 čaše griza

1 čaša šećera

vanilin šećer

Nadjev

1,2 kg krupno naribanih jabuka

1 čaša šećera

1 vanilin šećer

1 kašika cimeta

Premaz

150 g (ili nešto više) maslaca ili margarina

Postupak

Očišćene i oprane jabuke krupno naribajte pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ostavite ih neka odstoje dok pripremate ostale sastojke kako bi pustile svoj sok. Ako koristite kiselije sorte možete dodati malo više šećera, ako koristite slađe možete dodati sok pola limuna.

U zdjeli dobro izmiješajte suhe sastojke i podijelite ih na tri jednaka dijela.

Kalup (25x35 cm) obilato namažite margarinom ili maslacem i posipajte krušnim mrvicama ( može poslužiti i oštro brašno). Možete koristiti papir za pečenje, ali i njega svakako premažite maslacem.

U kalup najprije sipajte 1/3 suhih sastojaka, a zatim lijepo rasporedite 1/2 naribanih jabuka. Jabuke uzimajte zajedno sa njihovim sokom jer od njega će kolač biti sočan.

Rukama sve lagano pritisnite. Preko jabuka opet posipajte 1/3 suhe smjese, rasporedite ostatak jabuka pa posipajte kolač ostatkom suhe smjese. Prije pečenja po kolaču krupno naribajte ili narežite na listiće margarina ili maslaca. Kolač pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180 °C. Prije posluživanja kolač ohladite na sobnoj temperaturi.

Još jedan recept koji 'ide u prilog i najvećim antitalentima'

Sipanu pitu je u svom blogu nahvalio i Saša, koji je istaknuo da "ide u prilog i najvećim antitalentima za kuhanje'. Videorecept poznatog kuhara, kao i male trikove, pogledajte u nastavku.