Ako nikada niste probali poznati francuski desert Clafoutis, mislimo da je pravo vrijeme da to učinite. Jednostavan je za pripremu jer se doslovno sve pomiješa u jednoj posudi, a možete dodati voće koje god poželite, a idealan je upravo zato što možete iskoristiti voće koje biste sutra bacili jer će propasti. Klafuti se tradicionalno priprema u tavi, ali lako i u puno većoj posudi ako mate puno gostiju ili želite poslasticu jesti za doručak. Jaja, mlijeko i voće – sve su to idealne namirnice za doručak, zar ne?
Potrebni sastojci:
- 10 – 12 velikih šljiva/ ili voće po izboru
- 5 velikih jaja
- 200 g šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- ½ kašičice soli
- 130 g brašna
- 220 ml mlijeka
- 3 kašike maslaca
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 stepeni, posudu za pečenje (9 x 13cm) premažite maslacem
- Očistite voće, narežite na ploškice (ne pretanke), posložite na posudu za pečenje.
- U drugoj posudi pomiješajte sve druge sastojke mikserom, tako da brašno, mlijeko i maslac dodate na kraju. Miješajte dok se sve ne poveže.
- Smjesom prekrijte voće i poravnajte.
- Pecite oko 50 minuta i ostavite da se hladi 15-ak prije posluživanja.
- Ako želite možete poslužiti uz sladoled ili tučeno vrhnje.