Ako se još uvijek niste zasitili krofni, isprobajte još jedan recept koji garantira jednostavniju pripremu te obožavane poslastice. Svi starinski i klasični recepti za krofne uključuju valjanje tijesta i izrezivanje krofni kalupom. U ovom receptu toga nema jer se krofne samo oblikuju rukama od glavnog tijesta, a to znači da nema ni ostataka tijesta.
Sastojci
- 500 g brašna
- 2 jaja
- 180 g mlijeka
- 70 g šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 2 kašike ruma
- 30 g svježeg kvasca
- prstohvat soli
- 1 l ulja za prženje
Priprema
Prvo pripremite kvasac. Mlijeko malo zagrijte da bude mlako i odvojite tri velike kašike u manju posudicu. Od pripremljene količine šećera uzmite jednu kašičicu i ubacite u mlijeko, razmrvite u njemu i kvasac pa sve dobro promiješajte dok se kvasac ne otopi. Uzmite malo pripremljenog brašna (otprilike jednu kašičicu) pa posipajte po kvascu i pustite da se diže 10 minuta.
Razmutite jaja, ubacite u njih ostatak mlakog mlijeka, dodajte otopljeni maslac, rum i so pa sve promiješajte.
U veću posudu stavite brašno i šećer. Kada se kvasac digne, ubacite ga u posudu s brašnom i šećerom pa dobro promiješajte. Sada u posudu ubacite sve preostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ako imate samostojeći mikser, možete i njega koristiti, ali tijesto se bez problema može zamijesiti i ručno. Za to će vam trebati otprilike 10 minuta. Čak i ako vam se učini da je tijesto malo mekano, nikako mu ne dodajte više brašna jer će kroz obradu postati čvršće.
Kada ste zamijesili tijesto, pokrijte zdjelu s prozirnom folijom ili debljom krpom i ostavite da se diže 45 minuta.
Nakon dizanja ćete oblikovati krofne. Pripremite kuhinjsku vagu kako biste precizno izvagali tijesto. Ako želite klasičnu veliku krofnu, uzimajte komade tijesta od 60 grama. Oblikujte ih u male loptice i slažite na papir za pečenje, a obavezno ostavite razmak između svake krofne. Prekrijte ih plastičnom folijom i pustite da se dižu sat vremena.
Ulje zagrijte u dubljoj zdjeli na temperaturu srednje jačine. Krofne spuštajte u zdjelu tako da gornja strana prva ide ulje. Pržite krofne otprilike dvije minute sa svake strane.