Ne možete pogriješiti

Najpopularniji topli napitak za zimske dane: Donosimo savršeni recept za pripremu

Kuhano vino jedno je od omiljenih napitaka tokom hladnih dana, a i neizostavan proizvod zimskih sajmova širom svijeta.

Iako obožavamo da ga pijemo u restoranu ili kafiću, ne morate čekati izlazak da biste uživali - vrlo je lako napraviti ga kod kuće.

Postoje brojni recepti za kuhano vino, od jednostavnih do komplikovanijih, a za ovaj recept vam neće biti potrebno više od 20 minuta.

Potrebni sastojci:

  • jedan litar crnog vina
  • dva decilitra vode
  • dva do četiri cimeta u kori
  • nekoliko klinčića
  • dvije narandže
  • dvije jabuke
  • (smeđi) šećer

Priprema:

Kada je riječ o izboru vina, najbolje bi bilo da koristite ono koje inače pijete. Ipak, ako ne poznajete vina, važno je znati da za kuhano vino nije potrebna neka skupa sorta vina, jer ćete dodati začine koji će obogatiti ukus.

Na laganoj vatri kuhajte vino i vodu. Potom, oprane narandže i jabuke narežite na kriške i stavite zajedno s vinom i vodom. Dodajte nekoliko klinčića i cimet, a možete koristiti i zvezdasti anis i muškatni oraščić. Kuhajte nekoliko minuta pa dodajte šećer. Ovde je važno da napitak prilagodite prema sopstvenom ukusu.

Kada ste stavili sve sastojke, vino kuhajte oko 10 minuta i nakon toga sklonite s ringle. Važno je da tokom kuhanja vino ne provri.

Odlična stvar kod kuhanog vina je da imate osnovne sastojke, a to su svakako vino, cimet i voda. Svaki naredni put prilikom pripreme, možete dodati nešto šta smatrate da bi bilo idealno uz ovaj napitak.