Pita od jabuka jedan je od onih vječnih deserata koje je teško odbiti. A kad im još pridružite orahe rezultat ne može biti ništa manje od fantastičnog.
Iznimno prhka, nadjev idealne slatkoće, a orasi daju onaj posebni štih. Jednostavna je za napraviti, a najviše vremena treba za pravljenje mreže
Sastojci
Tijesto:
300 g glatkog brašna
malo hladne vode
150 g maslaca
prstohvat soli
Nadjev:
1 kg jabuka
4 kašike mljevenih oraha
1 limun (sok)
2 kašike smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 kašikica cimeta
kašika prošeka ili ruma
Priprema tijesta: Napravite tijesto. Pomiješajte brašno i maslac i so pa dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Kad se ohladi, tijesto tanko razvucite na veličinu kalupa i njme obložite kalup i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub te vratite u frižider. Višak tijesta također vratite u frižider (od njega ćete napraviti trakice).
Priprema nadjeva: Jabuke ogulite, naribajte, dodajte orahe, sok limuna, cimet, šećer, vanilin šećer i prošek. Sve dobro pomiješajte. Smjesom nadjenite ohlađeno tijesto koje ste prethodo izbockali vilicom. Ostatak tijesta tanko razvucite, izrežite trakice i napravite 'mrežu' preko nadjeva. Pecite 50 -60 minuta na 180 stepeni. Vruću pitu premažite pekmezom od marelica i kada se ohladi posuti šećerom u prahu.