Rupice

Najveća poslijeratna investicija: U Varešu otvoren veliki rudnik, do sada uloženo 400 miliona KM

U Varešu je održana ceremonija svečanog otvaranja rudnika Rupice, kompanije Adriatik Metals BiH. Ova investicija predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u Bosni i Hercegovini.

U istraživanje i razvoj rudnika Rupice, izgradnju infrastrukture i postrojenja za preradu rude do danas je uloženo gotovo 400 miliona KM.

Očekuje se da će rudnik postati katalizator značajnih ekonomskih koristi za Bosnu i Hercegovinu.

Po svom obimu, složenosti i tehnološkim standardima ovaj industrijski poduhvat demonstrira konkurentnost BiH u realizaciji kompleksnih projekata i vraća ovu državu u fokus velikih stranih ulagača.

Premijer FBiH Nermin Nikšić te ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević te generalni direktor Adriatic Metals BiH Cronin, svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su otvaranje rudnika a nakon toga je upriličen i obilazak lokaliteta gdje se nalazi rudnik Rupice.

Također, britanski ambasador Reilly, ističući zadovoljstvo što je prošle sedmice proizveden prvi koncentrat rude u okviru vareškog rudnika, zahvalio je vladama Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, kao i vlastima općine Vareš za podršku ovom projektu.

"Moja zahvala ide Vladi Federacije BiH, aktuelnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekt i pružili prijekopotrebnu podršku. Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za investicije uprkos nekad teškoj lokalnoj i široj politici", rekao je je ambasador Reilly.

Prisutnima su se obratili i kantonalni premijer Pivić, općinski načelnik Marošević te članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals BiH Sanela Karić, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini. Također je naglašeno da Adriatic Metals BiH trenutno ima 255 direktno zaposlenih, od kojih 73 posto iz lokalne zajednice te da će rudnik primjenjivati standarde modernog rudarenja.

U ovom tekstu je prvobitno bilo napisano da se rudnik Rupice nalazi u mjestu Tisovci, a naknadno je ispravljeno da se radi o lokalitetu Gornja Borovica. Sama ceremonija otvaranja održana je u mjestu Tisovci, a rame rudnika se nalaze na lokaciji udaljenoj 11 kilometara.