Već znamo da orašasti plodovi imaju mnogo zdravstvenih prednosti, kao što su poboljšanje zdravlja arterija, opskrba esencijalnim mineralima i potencijalno smanjenje upale.
Povrh svega, utvrđeno je i da orašasti plodovi pomažu u poboljšanju nivoa holesterola, što može popraviti cjelokupno zdravlje. A prema novoj studiji koju je provelo Sveučilište Georgia Athens, koje je objavljeno u Journal of Nutrition, pekan orasi imaju sposobnost poboljšanja ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida, posebno kod ljudi s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Studija je trajala osam sedmica, a u njoj su učestvovala 52 učesnika, podijeljena u tri skupine. Prva skupina hranila se uobičajeno, a uz to su unosili 470 kalorija pekan orasima. Druga skupina jela je i više pekan oraha kako bi nadomjestili uobičajeni unos kalorija, dok je treća djelovala kao kontrolna skupina i nisu uopće konzumirali pekan orahe.
Nakon dva mjeseca i prva i druga skupina zabilježile su smanjenje holesterola lipoproteina ne-visoke gustoće, triglicerida i holesterola lipoproteina niske gustoće ("lošeg" kolesterola). Profesor i jedan od autora studije, Jamie Cooper, rekao je za USA Today da čak i najmanje smanjenje holesterola može utjecati na rizik od koronarne bolesti srca.
Dokazano je da orašasti plodovi općenito imaju brojne zdravstvene prednosti zbog zdravih masti, aminokiselina, vitamina E, kalija i visokog sadržaja vlakana, što bi moglo biti moguće objašnjenje za nalaze ovog istraživanja.
Iako još treba učiti o pekan orasima i njihovom učinku na holesterol i zdravlje srca, znamo da oni mogu biti glavni dio zdrave prehrane koja poboljšava holesterol.