Region

Nakon devet mjeseci: U Hrvatskoj se otvara unutrašnjost kafića. Ova pravila se moraju poštovati

U Hrvatskoj građani od danas ponovo mogu u kafiće, a ne samo na njihove terase, i to nakon devet mjeseci zatvorenosti, što veseli ugostitelje, koji ipak ne očekuju veliki promet s obzirom na to da se još živi pod epidemiološkim mjerama, ali dijelom i zbog promijenjenih navika gostiju.

Krajem novembra prošle godine odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite zbog pandemije je zabranjen rad kafićima osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom taj rad ponovo dozvoljen, uz mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu.

Među tim mjerama su rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu, pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za stol i dok se ide u toalet, kao i dezinficijensi na ulazu i po objektu s napisanim uputama za korištenje i sl.

Kafići se moraju često provjetravati, a prema preporukama epidemiologa prozori i vrata bi trebali biti otvoreni, za stolovima ne bi trebale sjediti osobe iz različitih kućanstava, a na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra, što ovisi o površini prostora itd.