gastrokutak

Nakon sarajevskog, još jedan bh. ćevap postao je brend

Udruženju za očuvanje garantirane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa jučer je u Gradskoj upravi dodijeljeno rješenje za registraciju garantirano tradicionalnog specijaliteta banjalučki ćevap.

Gradski menadžer Bojan Kresojević istakao je da je uručena potvrda, odnosno certifikat, da je banjalučki ćevap od zaštićen brend, što će imati veliki značaj za proizvođače ovog specijaliteta.

"Ovo će imati potencijal da se proširi i na druge aspekte zaštite intelektualne svojine i brenda kada je riječ o našem gradu", rekao je Kresojević.

On je dodao da će ovo značiti da će svaki proizvođač koji odluči da nazove svoj proizvod banjalučki ćevap morati da poštuje propisanu proceduru, proces proizvodnje, sastojke i recept.

"Sve ovo doprinosi i brendiranju Banje Luke. Ovim procesom je omogućeno geografsko prenošenje banjalučkog ćevapa, te on nije vezan samo za Banju Luku, što znači da gdje god na svijetu pravili ovaj proizvod, morate poštovati pravila za njegovu izradu", istakao je Kresojević.

On je dodao da se na taj način podiže prepoznatljivost Banje Luke.