KUĆNA RADINOST

Namaz od tučenog meda hit je na društvenim mrežama, treba vam jedan sastojak i 5 minuta vremena

Posljednjih sedmica na društvenim nam mrežama neprestano iskaču video recepti za namaz od tučenog meda

Posljednjih sedmica na društvenim nam mrežama neprestano iskaču video recepti za namaz od tučenog meda. Nismo sigurni je li ‘recept‘ tačan naziv, jer zapravo je riječ o namazu od jednog sastojka - meda. Potrebno ga je samo istući kako bi postao prozračan i lagan, a zatim se i lakše razmazivao po, primjerice, toplom tostu ili palačinkama.

Osim što med ovakvom obradom poprima svjetliju boju i, kako tvrde mnogi, izgleda primamljivije, dobra je ideja i ako vam se med u staklenci kristalizirao, a želite ga učiniti kremastijim.

Tučeni med kod nas zapravo i nije nikakav novitet, jer mnogi ga domaći proizvođači prodaju pod nazivom krem med. Opisuju ga kao proizvod od meda dobiven posebnim mašinama ili načinom miješanja, a ponekad mu dodaju i, primjerice, kakao, sitno sjeckane lješnjake i druge orašaste plodove, cimet ili druge dodatke.

Kako napraviti krem ili tučeni med?

U zdjelu stavite med, upalite mikser i miksajte dok ne postane kremast i poprimi svjetliju boju. Trebat će vam 5 do 10 minuta.

Ako tučeni ili krem med radite kod kuće, uvijek mu možete dodati i jednostavne dodatke kao što je cimet ili gingerbread začinska mješavina, ali i, primjerice, kakao u prahu, vaniliju, mljevene orašaste plodove, a možete ga pomiješati i s tučenim puterom pa napraviti sasvim novi, pjenasti, slatkasti namaz.