Sigurno ste se pitali čemu služi čia sjemenka i koje su sve njene prednosti.
Čia sjemenke odlično utječu na vaš mozak, na varenje, ali i na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Sadrže mnogo omega 3 masne kiseline koje utječu na smanjenje apetita i na poboljšanje raspoloženja.
Zbog svoje velike količine vlakana koje posjeduju čia sjemenke su odlični probiotik. Tokom varenja sjemenke nabubre i postanu gelaste teksture.
Vlakna omogućavaju čia sjemenkama da na prirodan način čiste crijeva, prenosi SD.
Ukoliko ih pomiješate sa jogurtom i ostavite u frižideru dok ne nabubre i to poslije pojedete olakšat ćete problem sa probavom.
Čia sjemenke su bogate antioksidansima i vlaknima. Sadrže visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma.
Ova sjemenka može mnogo da utiče na unapređenje zdravlja, posebno kad je riječ kod sprečavanja oboljenja srca.