Čaj je vijekovima bio popularan izbor pića u različitim kulturama i tradicijama. Ovo ukusno piće pruža brojne zdravstvene prednosti i nudi razne ukuse. Infuzije cvijeća koriste cijele cvjetove ili latice koje daju nježnu, umirujuću aromu i prijatan miris.
Jedno od takvih cvijetnih pića je čaj od cvjetova bagrema. Mjesec maj je vrijeme kada počinju da cvjetaju mirisni bijeli bagremovi cvjetovi.
Grozdovi cvijeća krase svaku granu, a jarkozeleni, ovalni listovi imaju poseban izgled, zbog čega ovo mirisno drvo doprinosi ljepoti bašta i prirodnih pejzaža, piše Krenizdravo.hr.
Danas je bagremov čaj pomalo zaboravljen, iako nudi razne ljekovite prednosti, a kao visoko medonosna biljka najpoznatiji je po vrhunskom bagremovom medu.
Bagrem ili bagrem (Robinia pseudoacacia) je vrsta drvenaste biljke iz porodice mahunarki (Fabaceae). Cvjetovi, mahune i plodovi bagrema podsjećaju na mahune i plodove graška.
Iako potiče iz Sjeverne Amerike, ovo listopadno drvo raste u izobilju širom sveta, pa i ovdje. Bagremov čaj se vijekovima koristio u narodnoj medicini i drevnim homeopatskim i ajurvedskim lijekovima za liječenje raznih bolesti.
Guma ili vlakna (poznata kao arapska guma), ekstrakti, listovi, kora, stabljike, plodovi i koreni korišcteni su kroz historiju za medicinu, ishranu i kao građevinski materijal, piše Healthline.
Cvjetovi su intenzivnog mirisa i slatkog ukusa, a koriste se u kulinarstvu kao poslastica kada se, kao i cvjetovi zove, uvaljaju u tijesto za palačinke i prže. Na ovaj način se ljekovita svojstva bagrema mogu dodatno koristiti tokom proljeća.
Za pripremu čaja cvjetovi se beru neposredno prije otvaranja i dok je list još mlad. Suše se zajedno sa štalom na toplom i sjenovitom mjestu. Nakon sušenja, cvjetovi se čuvaju u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi, kako čaj ne bi izgubio aromu.
Cvjetovi bagrema se najbolje sakupljaju u velikim količinama i čuvaju za zimu. Najefikasniji je za iskašljavanje i ublažavanje visoke temperature, pa ga je dobro pripremiti tokom sezone prehlade i gripa.
Tradicionalni travari koriste bagrem za:
- zdravlje srca
- zdravlje jetre
- probleme sa kožom
- problemi sa varenjem
- jačanje imuniteta
- stimulaciju metabolizma
- zdravlje respiratornog sistema
- menstrualne probleme
- zdravlje očiju
- ujeda/uboda insekata, piše Gaiaherbs.com.
Čaj od bagrema – ljekovita svojstva
Naučna istraživanja su identifikovala različita biljna jedinjenja u bagremu koja mu daju ljekovita svojstva. Cvjetovi bagrema sadrže brojne flavanoide, vitamin C, minerale, eterično ulje, glikozide, pektine, smolu i tanine, a sjemenke sadrže proteine, ugljene hidrate, vitamine A, C i vitamine B kompleksa (B1, B2, B6) i gvožđe, magnezijum, cink i fosfor.
U narodnoj medicini, bagremov čaj se koristi zbog svojih antiinflamatornih svojstava kod gripa, prehlade, groznice i kašlja.
Cvjetovi djeluju kao antispazmodici, zbog čega topli čaj od bagrema ublažava grčeve i bolove u stomaku i pomaže kod glavobolje.
Također, cvjetovi podstiču bolje lučenje žuči, snižavaju holesterol i imaju diuretičko i laksativno dejstvo, zbog čega se koriste za poboljšanje varenja i ublažavanje opstipacije.
Čaj od bagrema pomaže kod reume, gastritisa, gorušice i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.
U homeopatskoj medicini bagrem se koristi i za brže liječenje astme i bronhitisa.
Čaj od cvijeta bagrema – recept
Ako u vašoj blizini raste bagremova stabla, najbolje je da sami uberete dovoljnu količinu cvijeća kako biste u kućnoj biljnoj apoteci uvijek imali čaj od bagrema na dohvat ruke.
S obzirom da je prijatnog ukusa i mirisa, možete ga dodati u mješavinu sa drugim čajevima.
Berba cvijeća i brzo sušenje
Uberite cvjetove bagrema i odvojite ih jedno po jedno. Brzo ih isperite pod tekućom vodom da biste uklonili nečistoće. Zatim ih brzo isperite u razblaženom sirćetu da biste uklonili vlagu. Rasporedite snopove cvijeća na široku tacnu i ostavite da se osuše.
Na širok pleh stavite papir za pečenje i zagrijte u rerni na niskoj temperaturi. Zatim dodajte cvjetne grozdove na papir. Osušite ih na blagoj temperaturi u rerni, ohladite, a zatim ponovite postupak sušenja sedam puta.
Cvijeće je spremno kada ga dodirnete rukama, a hrskaju pod prstima. Kada se ohlade, cvjetove osušite na sobnoj temperaturi. Čuvajte ih u sterilnoj tegli sa hermetičkim poklopcem.
Pored ovog brzog postupka, cvjetove možete sušiti na klasičan način, bez pranja. Rasporedite grozdove na čistu pamučnu krpu i osušite u tankom sloju, na suhom i prozračnom mjestu. Proces će trajati duže, a gotov je kada se cvijeće raspadne pod vašim prstima.
Priprema
- Prokuhajte 250 ml vode.
- U provrelu vodu dodajte jednu kašičicu suhih cvjetova bagrema i sklonite sa ringle.
- Pokrijte i ostavite da odstoji najviše 30 minuta.
- Procijedite u šolju.
- Čaj od cvjetova bagrema poslužite topao, zasladite ga medom i po želji dodajte nekoliko kapi svježeg limunovog soka.
Kod problema sa disajnim organima čaj zasladite bagremovim medom. Pijte 1-3 šolje dnevno.
Kada pripremate čaj, u ključalu vodu možete dodati komadić đumbira ili ga pomiješati sa drugim čajevima, poput kamilice, ruže ili bazge.
Čaj od bagrema – gdje kupiti? Čaj od bagrema je dostupan u prodavnicama zdrave hrane, specijalizovanim prodavnicama čaja, biljnim apotekama ili online prodavnicama. Odabrani čaj možete pronaći i na mjestima sa domaćim i organskim proizvodima, kod provjerenih travara ili OPG uzgajivača.
Napomena
Zbog osjetljive faze života, trudnice, dojilje i djeca treba da izbjegavaju proizvode od bagrema. Prije upotrebe je najbolje konsultovati ljekara.