Ovaj napitak ne samo da podiže energiju, smanjuje upale, jača imuni sistem već i doprinosi zdravlju očiju, mozga i kože. Njegove zdravstvene koristi potvrđene su brojnim studijama, a zbog jednostavne pripreme, lako ga je uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
Studija je pokazala je da kombinacija beta-karotena, vitamina C, vitamina E i cinka može da smanji rizik od progresije makularne degeneracije za čak 25 posto, a ovaj spoj nutrijenata možete da pronađete u miksu mrkve i kurkume.
Potrebno vam je:
- prstohvat kurkume
- mrkva
Priprema:
Za pripremu ovog zdravog napitka pomiješajte svježe cijeđeni sok od mrkve sa prstohvatom kurkume.
Po želji možete dodati malo svježe cijeđenog limunovog soka za bolji okus i dodatnu dozu vitamina C.
Preporučena doza je jedna čaša dnevno (2 dl) kako biste iskoristili sve zdravstvene prednosti napitka-
Ovaj jednostavan napitak pomaže u jačanju imuniteta, smanjenju upale i održavanju zdravlja. Redovno konzumiranje poboljšava zdravlje očiju, kože, mozga i organa za varenje, te smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Uključite ga u svakodnevnu rutinu i uživajte u njegovim blagodatima.
Mrkva je bogata beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a ovaj vitamin je ključan za zdravlje očiju.
Redovan unos mrkve pomaže u sprečavanju problema s vidom, kao što su makularna degeneracija i noćno sljepilo.
Taođer sadrži vitamine C i K, vlakna i antioksidante koji doprinose zdravlju imunog, digestivnog i kardiovaskularnog sistema.
Antioksidansi iz mrkve pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
Istraživanje je potvrdilo vezu između unosa antioksidanata i smanjene učestalosti hroničnih respiratornih bolesti.
Vlakna u mrkvi korisna su za zdravlje probavnog sistema, pomažu u regulisanju šećera u krvi i boljem funkcionisanju crijeva.
Kurkuma je poznata po kurkuminu - njegovom glavnom aktivnom sastojku koji ima moćna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.
Njegova sposobnost da smanji upalu čini ga prirodnim saveznikom u borbi protiv artritisa, bolova u mišićima i hroničnih inflamatornih bolesti.
Meta-analiza pokazala je da kurkuma može da ublaži bol i poboljša pokretljivost kod ljudi sa osteoartritisom koljena. Njegovi efekti su uporedivi sa nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima.
Pored toga, kurkuma pozitivno utječe na zdravlje mozga i može da pomogne u prevenciji neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.
Istraživanje provedeno 2008. godine pokazalo je da kurkumin smanjuje nivo beta-amiloida, proteina koji je povezan sa razvojem Alzheimerove bolesti za 40 posto .