Vjerovatno ne postoji osoba koja ne voli princes krofne. Ovi hrskavi i mekani zalogaji poput čarolije se tope u ustima, a posebnu draž daje im punjenje od fine kreme.
Ipak, s obzirom na to da se ipak radi o kolačima s kompliciranim i osjetljivim tijestom potrebno ih je raditi s oprezom. No uz naš recept za savršeno tijesto za princes krofne garantiramo da ćeš ih napraviti poput vrhunskih slastičara, a tražit će se kolačić više.
Sastojci (za 45-50 kom)
250 ml vode
100 g maslaca
150 g brašna
1 žlica šećera
prstohvat soli
4 jaja
Priprema
U dovoljno veliku posudu stavite maslac, prstohvat soli i tekućinu (mlijeko ili vodu), pa ostavite da jednom kratko zavrije. Maknite lonac s vatre.
Brašno po potrebi pomiješajte s jestivim škrobom i odjednom uspite u posudu uz stalno miješanje kuhačom dok se sastojci ne povežu u jednoličnu grudu.
Vratite lonac na štednjak. Tijesto miješajući zagrijavajte na vatri sve dok se na dnu lonca ne uhvati tanka svijetla korica. Tada opet maknite lonac s vatre.
Tijesto prebacite u zdjelu da se malo ohladi. Dok je još mlako, dodajte mu jedno po jedno jaje i svako dobro umiješaj da dobijete sjajno, glatko tijesto.
Da tijesto ne bi bilo premekano, najbolje je posljednje jaje razmutiti u šolji i onda dio po dio dodavati smjesi dok se tijesto ne počne jako sjajiti. Važno je i sljedeće: kad se tijesto zagrabi kuhačom, s nje mora ostati visjeti u dugačkim vršcima.
Pravite oblike na plehu na koji ste stavili papir za pečenje i pecite na 180 stepeni. Već i najmanji propuh za vrijeme pečenja začas će uzrokovati da tijesto splasne. Želite li provjeriti je li tijesto gotovo, vrata pećnice otvorite tek pred kraj pečenja. Provjerite je li se tijesto već lijepo diglo i porumenilo.
Tijesto je nakon pečenja prhko i hrskavo, no, nažalost, također jako brzo omekša. Zato je pečeno tijesto najbolje tek neposredno prije posluživanja filovati slatkom kremom i brzo ih poslužiti i pojesti.
Princes krofne vodoravno prerežite šiljatim makazama. Važno je da ih prerežete odmah nakon završetka pečenja, tako se tijesto neće lomiti. Polovine rasklopite i ostavite da se hlade. Zatim ih filujte.