Salata u tegli praktičan je način da je ponesete na posao, na faks ili gdje god idete.
Sve je u jednoj posudi i nemate brige oko posebnog pakiranja dresinga.
Sastojci
1 paradajz
0,5 ljubičastog luka
150 g kuhanog slanutka
1 stabljika celera
0,5 krastavca
2 rotkvice
list zelene salate
2 kašike suncokretovih sjemenki
Dresing
100 g grčkog jogurta
3 kašike svježe iscijeđenog limunovog soka
1 kašika bijelog vinskog sirćeta
1 kašika maslinovog ulja
so
bijeli biber
Priprema
Paradajz narežite na kockice, ljubičasti luk, krastavac, rotkvice i stabljiku celera na tanke ploške, a zelenu salatu na rezance.
Stavite suncokretove sjemenke u suhu tavu i vrtite na laganoj vatri dvije do tri minute da postanu hrskave i zamirišu. Ohladite.
Sve sastojke za dresing izmiješajte pjenjačom ili štapnim mikserom. Posolite i pobiberite po vlastitiom ukusu.
Ova je količina za dvije osobe, zato pripremite dvije tegle.
Na dno svake stavite dresing, a zatim slažite povrće u slojevima. Držite u frižideru i nosite sa sobom gdje god idete.
Pripremite je navečer za ujutro, ali nemojte je držati pripremljenu duže od jednog dana jer će povrće previše omekšati.