Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli palačinke, bilo u slatkoj, bilo u slanoj varijanti.
Reklo bi se da je jedina mana palačinki to što nisu baš sasvim zdrave, ali ni to nije uvijek slučaj. Samo je bitno naći alternativni recept kojim bi se zamijenilo bijelo brašno, ulje i šećer i dobijate zdrav i preukusan obrok koji obiluje mineralima.
Kinoa je jedna od najzdravijih bezglutenskih namirnica koje se mogu naći u prirodi, a sadrži ogroman broj hranljivih materija. Ona sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije, kao i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i dosta biljnih vlakana ― jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!
Istovremeno, kinoa ima nizak glikemijski indeks, pa se preporučuje dijabetičarima, a uz to snižava holesterol, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, kao i u održanju tjelesne težine. Postoji bezbroj načina da je upotrijebite u ishrani, a kroz palačinke je jedan od omiljenih!
Sve što vam treba jeste:
- 200 grama kinoe i
- 200 mililitara vode.
Priprema: Kinou potopite noć ranije ili makar nekoliko sati prije pripreme. Zatim je dobro procijedite, stavite u blender, pa prelijte svježom vodom. Blendajte malo duže, dok se ne sjedini.
Tiganj podmažite kokosovim ili maslinovim uljem (dovoljno je vrlo malo ulja), pa sipajte kutlaču smjese i pržite, uz jedno okretanje, dok ne porumeni s obje strane, po tri minuta.
Služite sa slatkim ili slanim dodacima, po želji, prenosi Krstarica.