Dobit ćete prefini, kremasti domaći grčki jogurt u koji potom po želji dodajte voće, malo limuna, med, orašaste plodove, žitarice… A možete ga i zalediti pa uživati u ukusnom i zdravom sladoledu.
Sastojci
1 litar punomasnog jogurta (sa 3,2 posto mliječne masti)
Priprema
Na veću posudu stavite cjediljku, a na nju gazu u nekoliko slojeva. Na to stavite jogurt pa sve prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći, no pazite da ne ostane tako dulje od osam do deset sati.
U gazi će vam ostati domaći grčki jogurt, a u posudi sirutka koju možete popiti jer je vrlo zdrava i osvježavajuća.
Postoji još jedan recept kako ga napraviti
Sastojci
2 šolje masnijeg mlijeka
2 do 3 kašike običnog jogurta (sobne temperature)
Priprema
Mlijeko zagrijete na srednjoj jakoj vatri dok ne bude gotovo pred kuhanje, odnosno dok ne dosegne temperaturu od 80 stepeni.
Ulijte ga potom u teglu i ostavite da se ohladi na 40 stepeni. Tada umiješajte jogurt i teglu prekrijte krpom. Ostavite na toplom mjestu preko noći, osam do deset sati.
Smjesu ocijedite kao u prvom receptu, ali neka ovom slučaju u cjediljki ne bude dulje od četiri do šest sati.